Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΩΝ


ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΩΝ

    Μερικές φορές συναντάμε δυσκολία στο να χτίσουμε μύες ή να χάσουμε λίπος ακόμη κι όταν ακολουθούμε ένα αυστηρό διατροφικό και προπονητικό πρόγραμμα. Η πιο πιθανή αιτία είναι τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα μας και η έλλειψη γνώσης πως να τα μειώσουμε. Τα οιστρογόνα αυξάνονται στο σώμα μας από διάφορους λόγους : έλλειψη ύπνου, πολύ άγχος, κακές διατροφικές συνήθειες.

    Κυρίως τα οιστρογόνα αυξάνονται με την κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε φυσικές ή συνθετικές ουσίες γνωστές ως φυτοοιστρογόνα, xenoestrogens και mycoestrogens. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μια λίστα κορυφαίων τροφίμων που θα μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε αυτές τις ουσίες αλλά και αυτών που δεν πρέπει να καταναλώνουμε.

1. Σταυρανθή λαχανικά
    Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και το κουνουπίδι είναι γνωστά για τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας. Εκτός από το υψηλό περιεχόμενο σε αντιοξειδωτικά, περιέχουν επίσης χημικές ουσίες που είναι γνωστές για την αποτοξίνωση του ήπατος και την ικανότητα να μειώνουν τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα. Η κατανάλωση αυτών των αντί-οιστρογόνων λαχανικών θα μας βοηθήσουν έμμεσα να κάψουμε λίπος.

2. Σταματάμε την κατανάλωση σόγιας και προϊόντων σόγιας.
    Τα φυτοοιστρογόνα είναι ουσίες που φυσικά βρίσκονται σε ορισμένα φυτά και τρόφιμα. Σε γενικές γραμμές έχουν την ιδιότητα να βλάπτουν την υγεία και το σώμα μας. Μερικά φυτοοιστρογόνα εμφανίζονται σε πηγές όπως οι ισοφλαβόνες σόγιας και προωθούν την οιστρογονική δραστηριότητα. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο θα πρέπει να μείνουμε μακριά από τη σόγια και τα προϊόντα της, καθώς και από συμπληρώματα πρωτεΐνης σόγιας.

3. Πράσινο τσάι
    Το πράσινο τσάι έχει σημαντική επίδραση στα οιστρογόνα εξαιτίας ενός συστατικού του, που ονομάζεται   “sex hormone binding globulin” (SHBG)(σφαιρίνη ορμονών φύλου δεσμεύσεως). Η SHBG σιγουρεύει ότι  τα οιστρογόνα δεν μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τους υποδοχείς της.

4. Λιναρόσπορος ή λινέλαιο. 
    Αυτό που κάνει το λιναρόσπορο τόσο ξεχωριστό είναι ότι περιέχει 100 φορές περισσότερες λιγνάνες από οποιοδήποτε άλλο φυτό. Οι λιγνάνες είναι ένας τύπος φυτοοιστρογόνων που δρούν ως πολύ αδύναμα οιστρογόνα και μπορούν να μπλοκάρουν τους υποδοχείς οιστρογόνων από ισχυρότερα οιστρογόνα με παρόμοιο τρόπο με κάποια συνθετικά φάρμακα. Μπορούν επίσης να μπλοκάρουν το ένζυμο της αρωματάσης που είναι υπεύθυνο για τη γυναικομαστία.

5. Φυτικές ίνες
    Οχι μόνο κάνουν καλό στην υγεία μας, οι φυτικές ίνες έχουν ενώσεις ινών που μειώνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα που τρώνε τη συνιστώμενη ποσότητα φυτικών ινών έχουν χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα.

6. Φυτικά συμπληρώματα
    Μερικά βότανα περιέχουν ενώσεις που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στη μείωση των οιστρογόνων στο σώμα μας. Βότανα όπως saw palmetto, maca, red clover, Mexican yam, έχουν συνδεθεί με την αντρική γονιμότητα. Πέρα από την κατανάλωση αυτών των τροφών, θα πρέπει να σταματήσουμε να πίνουμε από πλαστικό. Το σύνολο σχεδόν των πλαστικών που διατίθενται έχουν κάποιο τύπο Xenoestrogen. Μπορεί να είναι δύσκολο στις μέρες μας να αποφύγουμε εντελώς τη χρήση πλαστικών, αλλά ας το περιορίσουμε όσο μπορούμε.

Πηγή : http://www.fitnessandpower.com