Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ

 

 Ας ξεκινήσουμε με τον ορισμό της λέξης "δίαιτα". Δίαιτα λοιπόν είναι ένας προσωρινός περιορισμός των θερμίδων ή των τροφών που λαμβάνουμε. Τα περισσότερα συμβατικά προγράμματα διατροφής απαιτούν εξαιρετικά μεγάλο θερμιδικό έλλειμμα. 800 - 1200 για γυναίκες και 1500 - 1800 για άνδρες, ή και μεγαλύτερο! Κάθε φορά που θα περιορίσουμε τόσο τις θερμίδες που λαμβάνουμε θα χάσουμε βάρος. Έτσι αν το μόνο κριτήριο είναι η απώλεια βάρους, χωρίς να μας ενδιαφέρει από που προέρχεται (αν είναι λίπος ή μύες), ή πόσο καιρό θα κρατήσει, τότε μπορούμε να πούμε πως όλες οι δίαιτες δουλεύουν.

    Με αυτή την προσέγγιση συναντάμε δύο μεγάλα προβλήματα: Πρώτον, η απώλεια βάρους από μία πολύ χαμηλή σε θερμίδες δίαιτα ποτέ δεν διαρκεί. Το 95% αυτών που χάνουν κιλά με κάποια συμβατική δίαιτα δεν μπορούν να τα κρατήσουν για πολύ καιρό. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι το περισσότερο βάρος από μία τέτοια δίαιτα προέρχεται από μυικό ιστό και όχι από λίπος. Εάν ο στόχος μας είναι η μόνιμη απώλεια λίπους χωρίς την απώλεια μυικής μάζας (που αυτός πρέπει να είναι), τότε η αλήθεια είναι ότι οι δίαιτες αυτές δεν κάνουν δουλειά.

    Μια έγκυρη επιστημονική τεκμηρίωση για την αποτυχία αυτού του τύπου δίαιτας είναι η εξής: Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να λιμοκτονήσουν το λίπος με στερητικές δίαιτες. Ωστόσο το ανθρώπινο σώμα έχει μια σειρά από αλάθητους αμυντικούς μηχανισμούς για την προστασία μας από την λιμοκτονία. Από την στιγμή που το σώμα μας αισθάνεται έλλειψη τροφίμων οι μηχανισμοί αυτοί μπαίνουν σε λειτουργία.

    Η λύση είναι μία: Η σωστή διατροφή επιβάλλεται να γίνει τρόπος ζωής. Θα πρέπει να τρώμε "καθαρά" όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μικρές παρασπονδίες είναι μέσα στο πρόγραμμα. Στόχος θα πρέπει να είναι η απώλεια λίπους και σε καμία περίπτωση η απώλεια της πολύτιμης μυικής μάζας.