Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

7 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΔΙΑΙΤΕΣ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΩΝ ΘΕΡΜΙΔΩΝ

 
     Οι συνέπειες μιας χαμηλής σε θερμίδες δίαιτας είναι αναπόφευκτες. Οι αντιδράσεις μεταβολικής, ορμονικής και ψυχολογικής φύσεως περιλαμβάνουν : μείωση του μεταβολισμού, απώλεια μυών, αυξημένη δραστηριότητα ενζύμων και ορμονών αποθήκευσης λίπους, μειωμένη απόδοση του θυροειδή, αύξηση της όρεξης, αύξηση των πιθανοτήτων επανάκτησης βάρους και μειωμένα επίπεδα ενέργειας. Πιο αναλυτικά :

1. Οι χαμηλών θερμίδων δίαιτες μειώνουν το μεταβολικό ρυθμό
    Υπάρχει μια αρχή που λέει ότι όταν τρώμε λιγότερο το σώμα μας κάνει μικρότερη καύση. Όταν τρώμε περισσότερο το σώμα μας κάνει μεγαλύτερη! Αυτό γίνεται επειδή  όταν οι θερμίδες που λαμβάνουμε είναι λιγότερες από αυτές που χρειάζεται ο βασικός μεταβολισμός, το σώμα θα τις κρατήσει και θα επιβραδύνει το μεταβολισμό, έτσι ώστε η απώλεια λίπους να είναι δύσκολη.

2. Μας βοηθάνε να χάσουμε μύες.
    Η πιο καταστροφική επίδραση είναι η απώλεια μυικού ιστού. Σε μια τέτοια κατάσταση ενεργοποιείται συναγερμός. Το σώμα μας ψάχνει τρόπους να εξοικονομήσει ενέργεια. Είναι εύκολο να χρησιμοποιήσει του μύες για ενέργεια με μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκογένεση (μετατροπή των μυών σε γλυκόζη). Αυτό περιλαμβάνει σκελετικούς μύες αλλά και οργάνων, ακόμη και αυτού της καρδιάς! Πολλές δίαιτες και ειδικά οι χαμηλές σε υδατάνθρακες, προκαλούν απώλειες σε νερό.

3. Αυτές οι δίαιτες αυξάνουν την δραστηριότητα των ενζύμων αποθήκευσης λίπους, ενώ μειώνουν τη δραστηριότητα των ενζύμων καύσης λίπους.  
    Όταν δεν τρώμε αρκετά το σώμα μας αλλάζει τη χημεία του έτσι ώστε να μπορεί να αποθηκεύσει πιο εύκολα λίπος μελλοντικά.

4. Μειώνουν την παραγωγή ορμόνης του θυρεοειδούς.
     Ο θυρεοειδής αδένας είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για την ρύθμιση του βασικού μεταβολισμού μας (ο ρυθμός με τον οποίο καίμε θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας). Μόλις το σώμα μας καταλάβει σημαντική μείωση στις θερμίδες που λαμβάνει υπάρχει αντίστοιχη μείωση στην παραγωγή της ορμόνης Τ3. Αποτέλεσμα είναι η μείωση του βασικού μεταβολισμού και μείωση του ρυθμού καύσης.

5. Αυξάνουν την πιθανότητα να πάρουμε τα κιλά που χάσαμε.
    Σχεδόν οποιοσδήποτε μπορεί να χάσει βάρος με μια χαμηλή σε θερμίδες δίαιτα. Αλλά μέσα σε μικρό διάστημα το σώμα θα μπει σε διαδικασία εξοικονόμησης ενέργειας. Έτσι χτυπάμε πλατό και είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουμε την απώλεια βάρους έστω και αν οι θερμίδες που λαμβάνουμε είναι ελάχιστες.

6. Οι δίαιτες αυτές αυξάνουν την όρεξη και τις λιγούρες.

7. Μειώνουν την ενέργειά μας και την απόδοση στην εργασία.