Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΠΛΑΤΟ

 

 Το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι αν για μια εβδομάδα δεν έχουμε πρόοδο και συνεχίσουμε να κάνουμε τα ίδια, θα μείνουμε στάσιμοι. Αν αυτό που κάνουμε δεν δουλεύει, κάνουμε κάτι διαφορετικό.
    Οι αλλαγές μπορεί να είναι στην προπόνηση, στη διατροφή ή και στα δυο. Μια λίστα με αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε είναι η εξής:

1) Να τρώμε λιγότερο.
    Η  μείωση θερμίδων δουλεύει μόνο αν βρισκόμαστε σε μια φάση μέτριας ή υψηλής λήψης θερμίδων, ή αν τρώμε πολύ υποτιμώντας το ποσό των θερμίδων που λαμβάνουμε. Αν οι θερμίδες που λαμβάνουμε είναι ήδη χαμηλές ο επιπλέον περιορισμός μακροπρόθεσμα θα μας βγει σε κακό. Αν πέσουμε κάτω από το ποσό που χρειάζεται ο βασικός μεταβολισμός, θα τον αναγκάσουμε να γίνει πιο αργός. 
    Βέβαια η καλύτερη λύση είναι να αυξήσουμε τη δραστηριότητα. Είναι καλύτερο να καίμε το λίπος παρά να το λιμοκτονούμε! 

2) Σωστός χειρισμός των μακροθρεπτικών συστατικών που συνθέτουν τη διατροφή μας.
    Για τους περισσότερους ανθρώπους η υψηλή λήψη υδατανθράκων (50-55% υδατάνθρακες, 30% πρωτεΐνη, 15-20% λίπος) είναι αποτελεσματική. Ωστόσο μία μείωση στους υδατάνθρακες με μια αντίστοιχη αύξηση στην πρωτεΐνη (ή/και στο λίπος)  μπορεί να μας βοηθήσει ώστε να σπάσουμε το πλατό. Η μείωση των υδατανθράκων και η αύξηση της πρωτεΐνης μας δίνει μεταβολικά και ορμονικά πλεονεκτήματα σε σχέση με μία διατροφή υψηλή σε υδατάνθρακες.

3) Βελτίωση διατροφικών επιλογών.
    Αν και δεν είναι καλό να καταπιέζουμε τον εαυτό μας συνεχώς, θα πρέπει να κάνουμε κάποιες θυσίες για να δούμε αποτελέσματα. Για να δούμε το σώμα μας να αλλάζει πρέπει να βελτιώσουμε τις διατροφικές επιλογές.
    Ο τρόπος για να βελτιώσουμε τη σωματική μας σύνθεση είναι να τρώμε λιγότερες επεξεργασμένες τροφές και περισσότερες ανεπεξέργαστες - ακατέργαστες. Οι διατροφικές μας επιλογές πρέπει να είναι όσο πιο κοντά στην αρχική τους μορφή. Όπως τις δημιουργεί η φύση!

4) Σωστή διαχείριση συχνότητας και ώρας των γευμάτων.
    Μικρά και συχνά γεύματα έχουν καταπληκτική επίδραση στο μεταβολικό μας ρυθμό.Οι άνδρες στοχεύουμε στα 6 γεύματα τη μέρα και οι γυναίκες στα 5. Υπολογίζουμε ότι για την πέψη των γευμάτων πρέπει να μεσολαβήσουν 2 με 3 ώρες.

5) Αύξηση διάρκειας της αερόβιας άσκησης.
    Αν στόχος μας είναι η καύση λίπους 30 λεπτά αερόβιας σε κάθε συνεδρία είναι καλά. Αν όμως δεν βλέπουμε αποτελέσματα μπορούμε σταδιακά να αυξήσουμε το χρόνο φτάνοντας τα 60. Σε περίπτωση που και πάλι δεν δούμε βελτίωση θα πρέπει να αυξήσουμε την ένταση που γυμναζόμαστε. Για τους περισσότερους 45 λεπτά αερόβιας είναι αρκετά.

6) Αύξηση της συχνότητας που κάνουμε αερόβια. 
    Αν ήδη κάνουμε αερόβια 40 - 45 λεπτά και δεν βλέπουμε αποτέλεσμα θα πρέπει να αυξήσουμε τη συχνότητα. Το λιγότερο είναι 3 φορές την εβδομάδα. Μπορούμε να αυξάνουμε σταδιακά μία μέρα τη βδομάδα έτσι ώστε να φτάσουμε 6 ή 7 προπονήσεις την εβδομάδα. Και αν αυτό θεωρηθεί υπερβολικό δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι για να σπάσουμε το πλατό! Μπορούμε να το κάνουμε από 1 έως 12 εβδομάδες μέχρι να "καθαρίσουμε".

7) Αυξάνουμε την ένταση της αερόβιας. 
    Πιέζοντας τον εαυτό μας μπορούμε να κάψουμε περισσότερες θερμίδες στο ίδιο χρονικό διάστημα. Αν δουλεύουμε στο 70% της μέγιστης καρδιακής μας συχνότητας, μπορούμε να φτάσουμε στο 85%. Εκεί πλησιάζουμε το αναερόβιο κατώφλι. Στο σημείο αυτό αν πιέσουμε περισσότερο θα αρχίσουμε να χάνουμε την αναπνοή μας και σταδιακά να μειώνουμε ταχύτητα έτσι ώστε να συμπληρώσουμε την έλλειψη οξυγόνου που δημιουργήσαμε.
    
8) Αλλαγή τύπου αερόβιας. 
    Σε περίπτωση που κάνουμε 45 - 60 λεπτά αερόβιας με τους παλμούς μας σε υψηλά επίπεδα και δεν υπάρχει βελτίωση, 99%  είναι πρόβλημα στη διατροφή. Αν όμως και η διατροφή μας είναι σωστή, υπάρχει ακόμη ελπίδα! Διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης ή HIIT! Εδώ πιέζουμε κάνοντας σύντομες εκρήξεις και ακολουθεί σύντομη ξεκούραση. Οι εκρήξεις μπορεί να είναι από 30 δευτερόλεπτα έως και 2 λεπτά. Η διαλειμματική μας επιτρέπει να δουλέψουμε στα ανώτερα επίπεδα καρδιακών παλμών (85% - 100%), καίγοντας ένα τεράστιο (σχετικά) αριθμό θερμίδων. Στη συνέχεια μειώνουμε το ρυθμό μας έτσι ώστε να επανέλθει η αναπνοή μας. 20 - 25 λεπτά διαλειμματικής είναι αρκετά ώστε να κάψουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό θερμίδων. Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι αυξάνει το μεταβολικό μας ρυθμό έτσι ώστε να καίμε θερμίδες και μετά το τέλος της προπόνησης. Όσο πιο έντονη είναι τόσο πιο ισχυρή μετάκαυση έχει.

9)  Διπλή αερόβια. 
    Αερόβια δύο φορές την ημέρα!! Τη μέθοδο αυτή μπορεί να τη χρησιμοποιήσει κάποιος που θέλει να στεγνώσει γρήγορα ή να σπάσει πλατό και για μικρό χρονικό διάστημα. Τα πλεονεκτήματα της διπλής αερόβιας είναι απίστευτη ώθηση στον μεταβολισμό και τεράστια καύση θερμίδων!