Ο ορισμός της θερμίδας
Ο τεχνικός ορισμός της διατροφικής θερμίδας είναι η ποσότητα θερμότητας που απαιτείται για την αύξηση ενός λίτρου νερού κατά ένα βαθμό Κελσίου. Εναλλακτικά η λέξη θερμίδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ποσότητα ενέργειας στις τροφές, που αποθηκεύεται στο σώμα μας σαν λίπος ή γλυκογόνο (αποθηκευμένοι υδατάνθρακες). Κατανοώντας τις θερμίδες και την ισορροπία λήψης και καύσης, μπορούμε εύκολα να χάσουμε λίπος και να διατηρήσουμε μια αναλογία ιδανική για την υγεία και την εμφάνισή μας.
Ο νόμος του ενεργειακού ισοζυγίου
Για να χάσουμε βάρος, θα πρέπει να καίμε περισσότερες θερμίδες απ΄ ότι καταναλώνουμε κάθε μέρα.
Για να κερδίσουμε βάρος, θα πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες απ΄ ότι καίμε κάθε μέρα.
Έτσι βγάζουμε δυο συμπεράσματα:
1) Μεγάλες ποσότητες από οτιδήποτε θα αποθηκευτούν σαν λίπος - ακόμη και αν τρώμε υγιεινά και σωστά τρόφιμα.
2) Μικρές ποσότητες από οτιδήποτε - ακόμη και πρόχειρου φαγητού (junk) - πιθανότατα δεν θα αποθηκευτούν σαν λίπος, αν τρώμε λιγότερες θερμίδες απ' ότι καίμε.
Συμπέρασμα: Σημαντική είναι η ποσότητα των θερμίδων που λαμβάνουμε. Έστω κι αν ασκούμαστε συστηματικά και η διατροφή μας είναι σε πολύ καλό επίπεδο, η άγνοια των θερμίδων που λαμβάνουμε και οι ημερήσιες θερμιδικές μας ανάγκες μπορούν να σαμποτάρουν τις προσπάθειές μας για ένα "στεγνό" και υγιή σώμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου