Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

ΕΛΕΓΧΟΣ ΛΑΙΜΑΡΓΙΑΣ-ΥΠΕΡΦΑΓΙΑΣ ΜΕ ΣΥΧΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ




  Εκτός από την τόνωση του μεταβολισμού, την βελτίωση της ενέργειας και την προστασία των μυών,  ένα ακόμη πλεονέκτημα των συχνών γευμάτων είναι η ελαχιστοποίηση της λαιμαργίας. Τρώγοντας κάθε τρεις ώρες, θα αισθανόμαστε πληρότητα και η αίσθηση της πείνας θα τείνει να εξαλειφθεί.

    Αν περάσει αρκετή ώρα χωρίς γεύμα, το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα πέφτει έτσι ώστε να είναι σχεδόν αδύνατο να ελέγξουμε την ορμονικά δημιουργημένη αίσθηση πείνας. Επομένως, είναι δύσκολο να φροντίσουμε για την σωστή ποσότητα, την πρωτείνη ή τους σύνθετους υδατάνθρακες που πρέπει να καταναλώσουμε. Ζητάμε απλά φαγητό για να σταματήσουμε να πεινάμε.

    Σε περίπτωση που πεινάμε αργά το απόγευμα και δεν ξέρουμε το γιατί, αρκεί να θυμηθούμε τι φάγαμε (ή δεν φάγαμε) κατά την διάρκεια της ημέρας. Πιθανότατα κάποια γεύματα παραλείφθηκαν. Η παράλειψη πρωινού ή τα μεγάλα κενά μεταξύ των γευμάτων ενεργοποιούν τον "συναγερμό της πείνας".

    Σε μια πιο σοβαρή προσέγγιση, η παράλειψη γευμάτων και το ξέσπασμα αργότερα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και λιπαρά μπορεί να οδηγήσει, σε κάποιον με προδιάθεση, ανάπτυξη διαβήτη τύπου ΙΙ.  Ακόμη χειρότερα αυτή η κατάσταση εξελίσσεται συχνά σε επιδείνωση του καρδιαγγειακού συστήματος και αθηροσκληρωτικής νόσου. Έχει επίσης συσχετιστεί με αυξημένη LDL χοληστερόλη στην κυκλοφορία του αίματος. Η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις δεν είναι αστείο θέματα. Έτσι η συχνή κατανάλωση τροφής μπορεί να μας σώσει από προβλήματα υγείας.

Οι 7 λόγοι που τα συχνά γεύματα βοηθάνε στην απώλεια λίπους.

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

ΣΥΧΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ.




   Κάθε φυσιολογική διεργασία που γίνεται στο σώμα μας χρησιμοποιεί ενέργεια. Για να χτυπάει η καρδιά μας και να κυκλοφορεί το αίμα μας απαιτείται ενέργεια. Η δημιουργία νέων κυττάρων στο σώμα μας απαιτεί ενέργεια. Η αναπνοή, ακόμη και η σκέψη, καίει θερμίδες!  Η πέψη δεν αποτελεί εξαίρεση. Η μηχανική διάσπαση και απορρόφηση της τροφής απαιτεί έναν σημαντικό αριθμό θερμίδων.

    Μερικές θερμίδες από τις τροφές που τρώμε καίγονται μόνο για να τις αφομοιώσουμε, έτσι ώστε το καθαρό ποσό θερμίδων που απορροφάται να είναι μικρότερο από αυτό που περιέχεται στα τρόφιμα. Αυτό ονομάζεται "θερμική επίδραση της τροφής". Η θερμική επίδραση, κορυφώνεται μία ώρα περίπου μετά από κάθε γεύμα, και αρχίζει να πέφτει περίπου τρεις ώρες μετά την αφομοίωση του γεύματος. Η έκφραση "αρνητικές θερμίδες" αναφέρεται σε τροφές οι οποίες έχουν υψηλή θερμική επίδραση και χαμηλή θερμική πυκνότητα, όπως τα μαρούλια και τα σπαράγγια. Είναι σχεδόν αδύνατο τρώγοντας  τα τρόφιμα αυτά να αποθηκεύσουμε λίπος, επειδή οι περισσότερες θερμίδες τους καίγονται κατά την αφομοίωση.

    Όταν έχουμε στόχο την απώλεια λίπους, η βάση της διατροφής μας θα πρέπει να είναι τρόφιμα με υψηλή θερμιδική επίδραση, όπως είναι τα ινώδη λαχανικά και η άπαχη πρωτεΐνη.  Είναι σχεδόν αδύνατο να πάρουμε λίπος τρώγοντας άπαχη πρωτεΐνη και πράσινα λαχανικά/σαλάτες. Κοτόπουλο, ψάρια και ασπράδια αυγών είναι άπαχες πρωτεϊνούχες τροφές με την υψηλότερη θερμιδική επίδραση όλων. Η άπαχη πρωτεΐνη είναι ένα "μεταβολικό διεγερτικό".

    Το μέγεθος της θερμικής επίδρασης μπορεί να ποικίλει από 3% έως 30%. Οι πρωτεϊνούχες τροφές προκαλούν θερμική επίδραση έως και 30% των συνολικών τους θερμίδων. Οι ινώδη υδατάνθρακες και οι φυσικά αμυλούχες τροφές έρχονται δεύτερες με 20%. Τα λίπη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες έχουν πολύ χαμηλή θερμική επίδραση. Τα λίπη προκαλούν μόνο ένα 3% θερμική ισχύ. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που το διατροφικό λίπος αποθηκεύεται εύκολα σε σωματικό λίπος.

    Θα πρέπει να κατανοήσουμε το εξής :
 Γεύμα κάθε τρεις ώρες = υψηλή θερμιδική επίδραση / γρήγορος μεταβολισμός.
 Χάνοντας γεύματα = καμία θερμιδική επίδραση / αργός μεταβολισμός. 

    Μόλις καταλάβουμε την έννοια της θερμογένεσης, δεν θα θέλουμε να χάσουμε γεύμα ποτέ ξανά, συνειδητοποιώντας ότι τρώγοντας σωστά αυξάνουμε το μεταβολισμό και γινόμαστε πιο στεγνοί, ενώ η παράλειψη γευμάτων επιβραδύνει τον μεταβολισμό και μας προσθέτει πάχος.

Οι 7 λόγοι που τα συχνά γεύματα βοηθάνε στην απώλεια λίπους.

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

ΜΟΝΙΜΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΛΙΠΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΥΩΝ. ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΑ ΤΑ ΣΥΧΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ;



   Σε περίπτωση που αμφισβητούμε ότι η κατανάλωση έξι γευμάτων την ημέρα είναι σημείο κλειδί για την απώλεια λίπους, εδώ είναι οι επτά λόγοι για τους οποίους τα συχνά γεύματα σωστής ποιότητας και ποσότητας, θα μετατρέψουν το σώμα μας σε μια μηχανή καύσης λίπους!

1. Τα συχνά γεύματα επιταχύνουν το μεταβολισμό μας, λόγω της θερμικής επίδρασης των τροφών.
Ανάλυση.

2. Αποτρέπεται η υπερφαγία και εκμηδενίζεται η ανεξέλεγκτη λαχτάρα για φαγητό.
Ανάλυση

3. Έχουμε υψηλά επίπεδα ενέργειας από τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα ινσουλίνης.
Ανάλυση ...

4. Είναι ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ. Προωθούν την ανάπτυξη των μυών με την ρύθμιση των επιπέδων ινσουλίνης και παρέχουν σταθερή ροή αμινοξέων στα μυικά κύτταρα.
Ανάλυση ...

5. Είναι ΑΝΤΙΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ. Συμβάλουν στην ανάπτυξη καθώς προλαμβάνουν βλάβες των μυών (μένουμε σε θετικό ισοζύγιο αζώτου).
Ανάλυση ...

6. Αξιοποιούνται καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά.

7. Μειώνεται η αποθήκευση λίπους καθώς ελέγχουμε πολύ καλύτερα την ποσότητα.

   *Θα ακολουθήσει ανάλυση του κάθε λόγου ξεχωριστά.