Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΒΟΛΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ




  Τα συχνά γεύματα εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων είναι και αντικαταβολικά! Συμβάλουν στην μυική ανάπτυξη καθώς προλαμβάνουν μυικές βλάβες. Το ισοζύγιο αζώτου μένει θετικό.

    Στην μυική ανάπτυξη δεν συμβάλλει μόνο η δόμηση, αλλά και η προστασία αποδόμησης των μυών. Παραλείποντας γεύματα δεν μπορούμε να καλύψουμε την ανάγκη του οργανισμού μας για αμινοξέα. Καθώς διακόπτουμε την λήψη αμινοξέων από πρωτεϊνούχες τροφές, το σώμα μας στρέφεται σε διαφορετική πηγή .... τους μύες μας. Είτε κάνοντας μια ιδιαίτερα ολιγοθερμιδική διατροφή, είτε απλά παραλείποντας κάποιο γεύμα μπαίνουμε σε καταβολική κατάσταση και το σώμα μας αρχίζει να τρέφεται από τους μύες μας.

    Το σώμα μας δεν έχει την δυνατότητα να αποθηκεύει πρωτεΐνη. Μόνο τα αμινοξέα παραμένουν στο αίμα μας, για περίπου τρεις ώρες μετά από κάθε γεύμα. Μετά από τις τρεις αυτές ώρες ερχόμαστε σε μια κατάσταση που ονομάζεται αρνητική ισορροπία αζώτου, κατά την οποία καίμε τη δική μας μυική πρωτεΐνη. Επίσης τρώγοντας μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης σε δύο με τρία γεύματα δεν μας βοηθάει. Πρέπει να κατανέμεται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Οι 7 λόγοι που τα συχνά γεύματα βοηθάνε στην απώλεια λίπους.

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

ΤΑ ΣΥΧΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΔΡΟΥΝ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ




  Τα συχνά γεύματα βοηθάνε στη μυική ανάπτυξη, καθώς ρυθμίζουν τα επίπεδα ινσουλίνης και παρέχουν μία συνεχή ροή αμινοξέων στα μυικά κύτταρα. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης που ακολουθούν την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων είναι σίγουρα κάτι το εντελώς ανεπιθύμητο. Αλλά μια μέτρια και σταθερή παραγωγή ινσουλίνης είναι απαραίτητη για την μυική ανάπτυξη και την αποθήκευση γλυκογόνου. Η ινσουλίνη είναι μια ισχυρή αναβολική ορμόνη επειδή ο κύριος ρόλος της είναι να μεταφέρει γλυκόζη και αμινοξέα στα μυικά κύτταρα έτσι ώστε να χρησιμοποιείται για ανάπτυξη και ανάκαμψη των μυών. Τρώγοντας ένα μικρό έως μεσαίο γεύμα κάθε δυόμιση με τρεις ώρες, μας παρέχεται μια σταθερή ροή αμινοξέων στην κυκλοφορία του αίματος. Τρώγοντας σύνθετους υδατάνθρακες με πρωτεΐνη κάθε τρεις ώρες υπάρχει μια μέτρια (όχι υπερβολική) απελευθέρωση ινσουλίνης η οποία παραδίδει αμινοξέα στα "πεινασμένα" μυικά κύτταρα. Μια σταθερή ροή πρωτεΐνης στο σύστημά μας είναι απόλυτα σημαντική για μυική συντήρηση και ανάπτυξη. Ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι με γεύμα ανά τρεις ώρες.

Οι 7 λόγοι που τα συχνά γεύματα βοηθάνε στην απώλεια λίπους

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

ΣΥΧΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ



    Όταν τρώμε υδατάνθρακες, αφομοιώνονται και απορροφώνται από το αίμα σε μορφή γλυκόζης (σάκχαρο αίματος).  Αυτό προκαλεί στο πάγκρεας να εκκρίνει την ορμόνη ινσουλίνη. Η ποσότητα ινσουλίνης που απελευθερώνεται αντιστοιχεί με την ποσότητα και το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνουμε. Όταν η ποσότητες υδατανθράκων που καταναλώνουμε είναι μικρές, υπάρχει μικρή παραγωγή ινσουλίνης. Αν οι ποσότητες είναι μεγάλες η αύξηση της ινσουλίνης είναι μεγάλη. Αν τρώμε σκέτους υδατάνθρακες, υπάρχει ταχύτερη αύξηση ινσουλίνης από όταν τους καταναλώνουμε σε συνδυασμό με πρωτεΐνη.  Όταν απλοί, επεξεργασμένοι υδατάνθρακες καταναλωθούν υπάρχει επίσης μεγάλη αύξηση σε ινσουλίνη. Μία από τις δουλειές της ινσουλίνης είναι να μεταφέρει τη γλυκόζη από το αίμα στα κύτταρα, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια ή να αποθηκευτεί σαν γλυκογόνο για μελλοντική χρήση.

    Η υπερκατανάλωση υδατανθράκων, ή αν επιλέγουμε λάθος τύπους υδατανθράκων, δημιουργεί μια απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα όπου ακολουθείται από μία απότομη αύξηση ινσουλίνης. Η υπερβολική έκκριση ινσουλίνης γρήγορα θα αφαιρέσει το σάκχαρο από το αίμα και η τιμή του θα πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα από το φυσιολογικό (υπογλυκαιμία). Η υπογλυκαιμία θα προκαλέσει κόπωση και έντονη πείνα που μπορεί να εκτροχιάσει ακόμη  και άτομα με ισχυρή θέληση και πειθαρχία. Το αποτέλεσμα είναι η κατανάλωση περισσότερων σακχάρων με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας κύκλος που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά.

    Συχνά γεύματα, σωστοί τύποι υδατανθράκων σε συνδυασμό με άπαχη πρωτεΐνη και μικρές ποσότητες "καλών" λιπαρών, σταθεροποιούν το σάκχαρο και την ινσουλίνη στο αίμα. Έτσι αποφεύγουμε τα σκαμπανεβάσματα της ενέργειας. Αυτό το μοτίβο διατροφής κρατάει σε υψηλά επίπεδα το μυικό γλυκογόνο, δίνοντάς μας σταθερά αρκετή ενέργεια για να ανταπεξέλθουμε σε προπονήσεις υψηλής έντασης!

Οι 7 λόγοι που τα συχνά γεύματα βοηθάνε στην απώλεια λίπους.