Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

ΣΥΧΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ



    Όταν τρώμε υδατάνθρακες, αφομοιώνονται και απορροφώνται από το αίμα σε μορφή γλυκόζης (σάκχαρο αίματος).  Αυτό προκαλεί στο πάγκρεας να εκκρίνει την ορμόνη ινσουλίνη. Η ποσότητα ινσουλίνης που απελευθερώνεται αντιστοιχεί με την ποσότητα και το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνουμε. Όταν η ποσότητες υδατανθράκων που καταναλώνουμε είναι μικρές, υπάρχει μικρή παραγωγή ινσουλίνης. Αν οι ποσότητες είναι μεγάλες η αύξηση της ινσουλίνης είναι μεγάλη. Αν τρώμε σκέτους υδατάνθρακες, υπάρχει ταχύτερη αύξηση ινσουλίνης από όταν τους καταναλώνουμε σε συνδυασμό με πρωτεΐνη.  Όταν απλοί, επεξεργασμένοι υδατάνθρακες καταναλωθούν υπάρχει επίσης μεγάλη αύξηση σε ινσουλίνη. Μία από τις δουλειές της ινσουλίνης είναι να μεταφέρει τη γλυκόζη από το αίμα στα κύτταρα, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια ή να αποθηκευτεί σαν γλυκογόνο για μελλοντική χρήση.

    Η υπερκατανάλωση υδατανθράκων, ή αν επιλέγουμε λάθος τύπους υδατανθράκων, δημιουργεί μια απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα όπου ακολουθείται από μία απότομη αύξηση ινσουλίνης. Η υπερβολική έκκριση ινσουλίνης γρήγορα θα αφαιρέσει το σάκχαρο από το αίμα και η τιμή του θα πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα από το φυσιολογικό (υπογλυκαιμία). Η υπογλυκαιμία θα προκαλέσει κόπωση και έντονη πείνα που μπορεί να εκτροχιάσει ακόμη  και άτομα με ισχυρή θέληση και πειθαρχία. Το αποτέλεσμα είναι η κατανάλωση περισσότερων σακχάρων με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας κύκλος που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά.

    Συχνά γεύματα, σωστοί τύποι υδατανθράκων σε συνδυασμό με άπαχη πρωτεΐνη και μικρές ποσότητες "καλών" λιπαρών, σταθεροποιούν το σάκχαρο και την ινσουλίνη στο αίμα. Έτσι αποφεύγουμε τα σκαμπανεβάσματα της ενέργειας. Αυτό το μοτίβο διατροφής κρατάει σε υψηλά επίπεδα το μυικό γλυκογόνο, δίνοντάς μας σταθερά αρκετή ενέργεια για να ανταπεξέλθουμε σε προπονήσεις υψηλής έντασης!

Οι 7 λόγοι που τα συχνά γεύματα βοηθάνε στην απώλεια λίπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου