Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΣΤΟΧΩΝ (Μέρος 6ο)



Καθορίζουμε τους συναισθηματικούς λόγους για τους οποίους θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας.

    Ο καθένας μας έχει μέρες που δεν αισθάνεται ότι γυμνάζεται ή τρώει σωστά. Το μυστικό για τέτοιες μέρες δεν είναι απλά να έχουμε στόχους, αλλά να καθορίσουμε τον λόγο που θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας - είναι ο σκοπός πίσω από κάθε στόχο.  Όπως είπε και ο φιλόσοφος Νίτσε : " Αν υπάρχει ένα ισχυρό γιατί μπορείς να καταφέρεις σχεδόν το κάθε πως."

    Καθορίζοντας το λόγο που θέλουμε να επιτευχθεί ένας στόχος, προσθέτουμε συναίσθημα σε αυτό. Όσο περισσότερο αναμιγνύουμε το συναίσθημα, τόσο θα μεγαλώνουν και τα κίνητρα. Σε ένα πρόγραμμα επίτευξης στόχων ο Bob Proctor λέει : " Τη στιγμή που θα εμπλακεί το συναίσθημα με τον στόχο μας, αυτός άμεσα και αυτόματα αρχίζει να παίρνει φυσική μορφή." Αυτό είναι αλήθεια, επειδή το υποσυνείδητο είναι το συναισθηματικό μέρος του μυαλού μας. Η συναισθηματική εμπλοκή με το στόχο μας εισχωρεί βαθύτερα στο υποσυνείδητο και ότι ιδέα κατοχυρωθεί στο υποσυνείδητο, πάντα θα εκφραστεί σε φυσική μορφή (συμπεριφορά).

    Το συναίσθημα είναι "αίσθηση". Όταν σκεφτόμαστε το λόγο που  θέλουμε να πετύχουμε το στόχο μας, έχουμε αίσθηση με συναίσθημα. Πιοί είναι οι λόγοι;  Μερικές φορές έχουμε κάτι να αποδείξουμε. Να είμαστε κομψοί για ένα γάμο ή για διακοπές, για πολλούς ανθρώπους αποτελεί κίνητρο να γυμναστούν.  Ή να είμαστε ελκυστικοί στο αντίθετο φύλλο. Για άλλους κίνητρο αποτελεί ο φόβος των συνεπειών στην υγεία (ο γιατρός τους λέει πως αν δεν χάσουν 25 κιλά στους επόμενους έξι μήνες, θα πεθάνουν από καρδιακή προσβολή).

    Αφού θέσουμε τους στόχους μας όσον αφορά συγκεκριμένο βάρος, ποσοστό λίπους κλπ. συνεχίζουμε ξαναγράφοντας μια λίστα με όσο το δυνατόν ισχυρότερη συναισθηματική φόρτιση. Ειδικότερα θα πρέπει να απαντήσουμε στις εξής δύο ερωτήσεις : (1) Τι είναι σημαντικό για μένα σχετικά με την επίτευξη του στόχου μου; (2) Γιατί είναι σημαντικό;

    Μερικές επιπλέον ερωτήσεις που μπορεί να προσθέσουν συναισθηματική φόρτιση στη λίστα των στόχων μας είναι : Με ποιόν θέλουμε να μοιάσουμε; Ποιός αποτελεί πρότυπο σωματικής διάπλασης; Θέλουμε να μοιάζουμε bodybuilder, αθλητής ή μοντέλο; Θέλουμε να εντυπωσιάσουμε κάποιον; Θέλουμε να αποδείξουμε κάτι; Θέλουμε περισσότερη ενέργεια έτσι ώστε να απολαμβάνουμε περισσότερο κάποια αθλήματα ή δραστηριότητες; Θέλουμε να κερδίσουμε σε κάποιο αγώνα ή διαγωνισμό; Θέλουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση; Θέλουμε να δείχνουμε ωραίοι σε κάποιο συγκεκριμένο τύπο ρούχων; Θέλουμε να δείχνουμε καλά για κάποιο συγκεκριμένο γεγονός (γάμο, διακοπές κλπ.); Θέλουμε να τραβάμε τα βλέμματα στην παραλία; Θέλουμε να προσελκύσουμε κάποιον του αντίθετου φύλλου; Απαντώντας σ΄ αυτές της ερωτήσεις θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε την κινητήρια δύναμη πίσω από τους στόχους μας. 

   

    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου