Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΣΤΟΧΩΝ (Μέρος 7ο)


Βεβαιωνόμαστε ότι οι στόχοι μας δεν είναι αντικρουόμενοι. Δίνουμε όλη μας την προσοχή στον  σημαντικότερο στόχο μας.

    Μία αρχαία κινέζικη παροιμία λέει : "Όποιος κυνηγά δυο λαγούς δεν πιάνει κανένα." Ένα από τα πιο κοινά εμπόδια για την επίτευξη ενός στόχου είναι η θέσπιση δύο στόχων που βρίσκονται σε σύγκρουση. Στην περίπτωση της απώλειας λίπους, οι πιο κοινοί στόχοι που έρχονται σε σύγκρουση είναι να προσπαθούμε να κερδίσουμε μύες και να χάσουμε λίπος ταυτόχρονα. Είναι συνηθισμένο να δούμε μια μεγάλη μείωση στο σωματικό λίπος να συνοδεύεται  από μια ελαφρά αύξηση της άλιπης μάζας. Επίσης μπορούμε να δούμε μια μεγάλη αύξηση της άλιπης μάζας να συνοδεύεται από μια μικρή απώλεια λίπους. Αλλά ένα πράγμα που σχεδόν ποτέ δεν θα συναντήσουμε είναι μεγάλη αύξηση άλιπης μάζας και μεγάλη μείωση σωματικού λίπους ταυτόχρονα. Είναι φυσιολογικά αδύνατο να χάσουμε λίπος και να κερδίσουμε μύες την ίδια χρονική στιγμή ακριβώς. Για να χάσουμε λίπος χρειαζόμαστε θερμιδικό έλλειμμα. Για να κερδίσουμε άλιπη μυική μάζα χρειαζόμαστε θερμιδικό πλεόνασμα. Η μία μέθοδος είναι καταβολική και ή άλλη αναβολική. Οπότε υπάρχουν μεγάλες διαφορές στον τύπο του διατροφικού προγράμματος που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να πετύχουμε κάθε έναν από αυτούς τους αντικρουόμενους στόχους.

    Σε διάστημα μεγαλύτερο από κάποιες εβδομάδες ή και μήνες, είναι δυνατόν να δούμε μια αύξηση της καθαρής μυικής μάζας και μείωση στο σωματικό λίπος. Ωστόσο αυτό είναι αποτέλεσμα της εναλλασσόμενης διατροφής. Σύντομες περιόδους θερμιδικού πλεονάσματος με σύντομες περιόδους θερμιδικού ελλείμματος. (Μέθοδος Ζιγκ - Ζαγκ). Αυτό αποτελεί ένα δύσκολο στόχο καθώς και μια αργή και αναποτελεσματική διαδικασία. Μπορούμε να σαμποτάρουμε τα αποτελέσματά μας αν ορίσουμε την απώλεια λίπους με την αύξηση μυών ταυτόχρονα ως στόχους. Η διαφήμιση συμπληρωμάτων διατροφής και προϊόντων απώλειας βάρους έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου σε πολλούς ανθρώπους κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι απίστευτα κέρδη μυών με μεγάλη απώλεια λίπους είναι εφικτό - δεν είναι! Είναι αρκετά σπάνιο. Όταν κάποιος πετυχαίνει να έχει μεγάλη μυική ανάπτυξη και απώλεια λίπους ταυτόχρονα, συνήθως κερδίζει μύες που έχει χάσει στο παρελθόν, είναι γενετικά προικισμένος ή κάνει χρήση αναβολικών.

    Ο Charles Glass, που μάλλον έχει προπονήσει περισσότερους επαγγελματίες bodybuilders από οποιονδήποτε άλλο, συμβουλεύει, "Ενώ είστε σε δίαιτα και σε φάση καύσης λίπους, δεν υπάρχει πιθανότητα να προσθέσετε μύες. Καύση λίπους και αύξηση μυών δεν πάνε μαζί. Συγκεντρωθείτε εξ ολοκλήρου στη γράμμωση αν είστε σε φάση πριν από κάποιο διαγωνισμό, και εγκαταλείψτε τη σκέψη αύξησης μυών καθώς θα έπρεπε ήδη να το έχετε εξασφαλίσει." Παρά το γεγονός ότι ο Charles  απευθύνετε σε διαγωνιζόμενους bodybuilders, αυτό ισχύει  για τον καθένα: Πρώτα διώχνουμε το λίπος, έπειτα θέτουμε στόχο την αύξηση μάζας ενώ μένουμε στεγνοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου