Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΣΤΟΧΩΝ (Μέρος 11ο)


Καθώς διαβάζουμε τους στόχους μας, οραματιζόμαστε ότι έχουν ήδη επιτευχθεί.

    Οραματισμός σημαίνει ότι κάνουμε νοητές εικόνες - σκέψεις χωρίς λόγια. Ο εγκέφαλος σκέφτεται με εικόνες. Αν σκεφτούμε ένα βουνό, τότε μάλλον δεν θα δούμε τη λέξη Β-Ο-Υ-Ν-Ο να διατυπώνεται στο μυαλό μας. Αν είμαστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους, τότε θα δούμε μια εικόνα ενός βουνού. Αν μας ζητηθεί να σκεφτούμε το αυτοκίνητό μας, τότε αμέσως στο μυαλό μας θα έρθει η εικόνα του αυτοκινήτου μας.

    Επειδή το μυαλό μας σκέφτεται με εικόνες, προσθέτοντας μια καθαρή, φωτεινή, μέσα από την ψυχή μας εικόνα που θέλουμε να πετύχουμε, θα βοηθήσει να διεισδύσει στο υποσυνείδητο πιο γρήγορα και πιο βαθιά από το απλά να διαβάζαμε τους στόχους μας. Στο Psycho - Cybernetics ο Dr. Maltz έγραψε: "Πειραματικοί και κλινικοί ψυχολόγοι έχουν αποδείξει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι το ανθρώπινο νευρικό σύστημα δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ μιας πραγματικής εμπειρίας και μιας εμπειρίας που έχουμε φανταστεί έντονα και με κάθε λεπτομέρεια".  Έτσι και με τις επιβεβαιώσεις, ο οραματισμός είναι πιο αποτελεσματικός όταν το σώμα μας είναι σε μία χαλαρή κατάσταση, επειδή το υποσυνείδητο είναι πιο εύκολα προσβάσιμο.

    Στο βιβλίο Peak Performance, τεχνικές ψυχικής εκπαίδευσης των σπουδαιότερων αθλητών του κόσμου, ο  Charles Garfield γράφει: "Αναμφίβολα, η πιο δραματική συμβολή στην πρόοδο της ικανότητας να θέτουμε στόχους τα τελευταία χρόνια, ήταν η εισαγωγή του οραματισμού. Κατά τη διάρκεια της νοητής προπόνησης, οι αθλητές δημιουργούν εγκεφαλικά εικόνες με τις ακριβείς  κινήσεις που θέλουν να πετύχουν στο άθλημά τους. Η χρήση αυτής της δεξιότητας, αυξάνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της θέσπισης στόχων, η οποία μέχρι τότε ήταν μια βαρετή διαδικασία εγγραφής σε έναν κατάλογο".

    O Garfield πήγε να μιλήσει για την έναρξη ενός πειράματος που θα διεξαγόταν από επιστήμονες των Σοβιετικών αθλημάτων. Η μελέτη εξέταζε την επίδραση της διανοητικής εκπαίδευσης, περιλαμβάνοντας τον οραματισμό, σε τέσσερις ομάδες παγκόσμιας κλάσης αθλητών, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980 στο Lake Placid. Οι τέσσερις ομάδες των ελίτ αθλητών, χωρίστηκαν ως εξής :

Ομάδα 1 - 100% φυσική κατάρτιση
Ομάδα 2 - 75% φυσική κατάρτιση, 25% ψυχική εκπαίδευση.
Ομάδα 3 - 50% φυσική κατάρτιση, 50% ψυχική εκπαίδευση.
Ομάδα 4 - 25% φυσική κατάρτιση, 75% ψυχική εκπαίδευση.

   Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα 4 με την περισσότερη νοητή εκπαίδευση, είχε δείξει σημαντικά μεγαλύτερη βελτίωση από την ομάδα 3. Ομοίως η ομάδα 3 βελτιώθηκε αρκετά περισσότερο από την ομάδα 2 και η ομάδα 2 έδειξε μεγαλύτερη βελτίωση από την 1.

    Στο Psycho-Cybernetics, ο Dr. Maltz παρουσίασε ένα παρόμοιο πείραμα για την επίδραση της εγκεφαλικής εξάσκησης στη ρίψη ελεύθερων βολών στο μπάσκετ. Δημιουργήθηκαν τρεις ομάδες. Κάθε ομάδα δοκιμάστηκε στις ελεύθερες βολές στην αρχή και στο τέλος του πειράματος. Η πρώτη ομάδα έκανε προπόνηση στις βολές για 20 μέρες. Η δεύτερη ομάδα δεν έκανε καμία εξάσκηση. Η τρίτη διέθετε 20 λεπτά τη μέρα χαλαρώνοντας πλήρως και οραματιζόταν ότι έριχναν ελεύθερες βολές. Όταν αστοχούσαν, νοητά διόρθωναν την κατάσταση αυτή. Τα αποτελέσματα ήταν αξιοσημείωτα : Η πρώτη ομάδα, με 20 λεπτά εξάσκηση τη μέρα βελτιώθηκε στο 24%. Η δεύτερη δεν έδειξε καμία βελτίωση. Η τρίτη ομάδα, η οποία εξασκήθηκε εγκεφαλικά, βελτιώθηκε στο 23%! Η πνευματική εξάσκηση απέδωσε σχεδόν το ίδιο με τη φυσική εξάσκηση!

    Τι σχέση μπορεί να έχει η έρευνα αυτή με την απώλεια λίπους; Τα πάντα! Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το υποσυνείδητο είναι το μέρος του μυαλού που είναι υπεύθυνο για τις αυτόματες συμπεριφορές μας (γνωστές ως συνήθειες). Καθώς οραματιζόμαστε ότι η απώλεια λίπους μας ή ο στόχος που θέσαμε έχει ήδη επιτευχθεί, δίνουμε στο υποσυνείδητο οδηγίες που θα προκαλέσουν την αυτόματη έναρξη ενεργειών, που θα μας οδηγήσουν σε κάτι σύμφωνο με την νοητή μας εικόνα. Θα θέσουμε σε λειτουργία τον αυτόματο πιλότο. Θα χρειαστεί λιγότερος κόπος και μικρότερη δύναμη της θέλησης. Αν βρεθούμε αντιμέτωποι με κάποιο πειρασμό, θα διαπιστώσουμε ότι πλέον δεν είναι πειρασμός. Αν φοβόμασταν το γυμναστήριο, θα αρχίσουμε να το αναζητάμε. Αν η ιδέα της σωστής και υγιεινής διατροφής μας φαινόταν δύσκολη, θα αρχίσουμε να την απολαμβάνουμε. Τα πάντα θα μοιάζουν πιο εύκολα και οι προπονήσεις μας θα γίνουν καλύτερες από ποτέ! Το τελικό αποτέλεσμα της δημιουργίας εγκεφαλικών καταστάσεων θα μας φέρει αποτελέσματα πιο γρήγορα από ποτέ!

       

 



   

 
    

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΣΤΟΧΩΝ (Μέρος 10ο)


Θα πρέπει να διαβάζουμε τους στόχους μας με πίστη

    Ο William James, ο "πατέρας" της Αμερικάνικης ψυχολογίας, έγραψε ότι το υποσυνείδητο θα φέρει στην πραγματικότητα οποιαδήποτε εικόνα πραγματοποιήθηκε στο μυαλό μας συνοδευόμενη από πίστη. Ο Napoleon Hill, συγγραφέας του "Σκεφτείτε και γίνετε πλούσιοι" και "Ο νόμος της επιτυχίας" είπε, "όλες οι σκέψεις που αναμιγνύουν συναίσθημα και πίστη, αμέσως αρχίζουν να ισοδυναμούν με το φυσικό περιβάλλον".

    Τι είναι η πίστη; Πίστη είναι μια λέξη που περιγράφει το ακλόνητο πιστεύω. Πίστη είναι να πιστεύεις σε κάτι που δεν μπορείς να δεις. Πίστη είναι να γνωρίζουμε ότι τελικά θα φτάσουμε στους στόχους μας έστω κι αν κοιτάξουμε στον καθρέφτη και δούμε ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει ακόμη. Το αντίθετο της πίστης είναι η αμφιβολία. Ο Σαίξπηρ είπε : "Οι αμφιβολίες μας είναι οι προδότες μας, μας κάνουν να χάνουμε τα θετικά που ίσως κερδίζαμε, καθώς φοβόμαστε να προσπαθήσουμε". Με λίγα λόγια θα πρέπει να εξασκούμαστε στο να πιστεύουμε στον εαυτό μας και στο να διώχνουμε τις αμφιβολίες.

    Πως μπορούμε να καλλιεργήσουμε το χαρακτηριστικό της πίστης; Διαβάζουμε τις επιβεβαιώσεις- τους στόχους μας, που είναι γραμμένοι σε χρόνο ενεστώτα, σαν να έχουν ήδη επιτευχθεί. Κοιτώντας καθημερινά τον καθρέφτη, βλέπουμε τι θέλουμε να γίνουμε και όχι αυτό που είμαστε προς το παρόν. "Πράξε σαν να σκέφτεσαι  ότι εγώ είμαι, και εγώ θα είμαι" λέει ένα αρχαίο ρητό. Αν αυτό φαίνεται σαν να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας, τότε ναι, αυτό ακριβώς κάνουμε! Επαναλαμβάνουμε ένα "ψέμα" αρκετά συχνά και σύντομα θα αρχίσουμε να πιστεύουμε σ΄αυτό και να ενεργούμε σ' αυτό.

    Παραθέτοντας την προσωπική ανάπτυξη του ειδικού Denis Waitley και πάλι, ο οποίος λέει: "Κάθε καπετάνιος γνωρίζει προς ποια κατεύθυνση είναι το επόμενο λιμάνι, ενώ δεν μπορεί να δει στο 99 τοις εκατό του ταξιδιού του τον ακριβή προορισμό, γνωρίζει τι είναι, πού είναι και ότι θα φτάσει σίγουρα αν κάνει καθημερινά κάποια συγκεκριμένα πράγματα με συγκεκριμένους τρόπους". Αυτή είναι η ουσία της πίστης - συνεχίζουμε να ενεργούμε για τον προορισμό μας, έστω και αν δεν τον βλέπουμε ακόμη.

    Θα πρέπει να διαβάζουμε τους στόχους μας με πίστη. Πιστεύουμε ότι θα συμβεί ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή. Αν διαβάζουμε τις επιβεβαιώσεις και την ίδια στιγμή αμφιβάλουμε ότι μπορούμε να τις πετύχουμε, ακυρώνουμε την επιβεβαίωση πριν ακόμη προλάβει να ριζώσει. Έτσι ποτέ δεν θα καταχωρηθεί στο υποσυνείδητό μας.       

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΣΤΟΧΩΝ (Μέρος 9ο)


Θα πρέπει να διαβάζουμε τις επιβεβαιώσεις μας (τη λίστα με τους στόχους μας) τουλάχιστον δυο φορές τη μέρα έτσι ώστε να τις έχουμε "εμπρός μας" και "στο μυαλό μας".

    Ψυχολόγοι έχουν αποδείξει ότι η επανάληψη είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για διείσδυση και προγραμματισμό του υποσυνείδητου. Διαφημιστικές εταιρίες δαπανούν εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο στηριζόμενοι στο γεγονός αυτό.   Γιατί οι άνθρωποι προτιμούν Pepsi, Malboro, Crest, Palmolive και άλλα επώνυμα προϊόντα; Επειδή η επανάληψη της διαφήμισης διείσδυσε στο υποσυνείδητο και αυτό μεταφέρεται στην πράξη.

    Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη της επανάληψης για να επηρεάσουμε το δικό μας υποσυνείδητο έτσι ώστε να μας παροτρύνει στη δράση. Μόλις οι επιβεβαιώσεις ή οι στόχοι μας γραφούν, θα πρέπει να διαβάζονται τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα. Μία το πρωί και μία το βράδυ. Αν μπορούμε και πιο συχνά! Αν θέλουμε να ενισχύσουμε το αποτέλεσμα μπορούμε όχι μόνο να διαβάζουμε, αλλά και να γράφουμε τους στόχους μας με το χέρι κάθε μέρα.

    Μόλις θέσουμε τους στόχους μας και τους γράψουμε στο χαρτί, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη της επανάληψης ακόμη πιο αποτελεσματικά, κρατώντας στην κυριολεξία τους στόχους μας "μπροστά μας" όλη μέρα. Βάζουμε τη λίστα με τους στόχους μας σε ένα εμφανές σημείο όπως στο ψυγείο, στον καθρέφτη ή στην ατζέντα μας. Μπορούμε να έχουμε μια κάρτα με τους στόχους των 90 ημερών στη τσέπη μας, στο ταμπλό του αυτοκινήτου ή στην οθόνη του υπολογιστή μας, έτσι ώστε να τους διαβάζουμε σε όλη τη διάρκεια της μέρας.

    Μπορεί να το έχουμε δοκιμάσει και να το απορρίψαμε επειδή δεν δούλεψε. Ας αναρωτηθούμε όμως: Έχουμε προσπαθήσει στο 100%; Κάναμε τη δοκιμασία για τουλάχιστον 21 μέρες συνεχόμενα; Αν όχι τότε έχουμε αρνηθεί στον εαυτό μας την ευκαιρία να πετύχει ο,τι έχει ονειρευτεί. Δεν πρέπει να αφήνουμε την απλότητα της τεχνικής να μας παραπλανά. Ας είμαστε ανοιχτοί χωρίς να το κρίνουμε.

    Οι επιβεβαιώσεις είναι μια πολύ ισχυρή τεχνική αλλά δεν μπορεί να δουλέψει αν απλά τις δοκιμάσουμε μια - δυο φορές. Δεν θα λειτουργήσουν ακόμη και αν τις δουλέψουμε για μερικές μέρες. Δεν θα λειτουργήσουν ακόμη και αν τις λέμε και στη συνέχεια της ακυρώνουμε με κάποια αρνητική σκέψη (π.χ. είναι ανώφελο αυτό που κάνω). Θα λειτουργήσουν μόνο αν τις επαναλαμβάνουμε με πίστη και συναίσθημα έτσι ώστε να αντικαταστήσουν πλήρως τον παλιό αρνητικό εσωτερικό διάλογό μας. Θα πρέπει να γίνουν η νέα "ταινία" που θα τρέχει ξανά και ξανά στο μυαλό μας κάθε μέρα. Όταν φτάσουμε στο σημείο όπου οι επιβεβαιώσεις γίνουν ο νέος τρόπος σκέψης μας, τα αποτελέσματα θα μας εκπλήξουν και ότι φανταζόμαστε για τη ζωή μας θα αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα!




    

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΣΤΟΧΩΝ (Μέρος 8ο)


Γράφουμε μια λίστα με στόχους στη μορφή διαβεβαιώσεων. 

    Το επόμενο βήμα που θα ήταν καλό να κάνουμε είναι να γράψουμε τους στόχους μας σε ένα φύλλο χαρτί με τη μορφή δηλώσεων που ονομάζονται " επιβεβαιώσεις ". Υπάρχουν τρεις κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται όταν γράφουμε τις επιβεβαιώσεις μας:

     Πρώτον, οι δηλώσεις θα πρέπει να είναι προσωπικές. Ένας απ' τους καλύτερους τρόπους για να αρχίσει μια επιβεβαίωση είναι χρησιμοποιώντας το "είμαι" ή το "έχω". Το υποσυνείδητο ανταποκρίνεται μόνο σε εντολές που δίνονται με προσωπικό τρόπο. Ο,τι πούμε μετά το "είμαι" έχει δύναμη. Μία από τις καλύτερες δηλώσεις έρχεται από τον Bob Proctor και λέει: "Είμαι τόσο ευτυχισμένος και ευγνώμων που έχω _________" (συμπληρώνουμε το στόχο μας).

    Δεύτερον. Οι επιβεβαιώσεις μας θα πρέπει να είναι γραμμένες πάντα σε χρόνο ενεστώτα. Για το υποσυνείδητο δεν υπάρχει μέλλον. Το υποσυνείδητο ανταποκρίνεται μόνο σε εντολές που δίνονται σε ενεστώτα. Μπορεί να είναι περίεργο να γράψουμε κάποιο στόχο στον ενεστώτα, αλλά αν τον γράψουμε σε μέλλοντα χρόνο (πχ "Του χρόνου θα" ή "Πάω να"), το υποσυνείδητο θα επιβεβαιώσει ότι πάντα θα μένει στο μέλλον. Πάντα γράφουμε, σκεφτόμαστε και οραματιζόμαστε τον στόχο μας σαν ήδη να τον έχουμε πετύχει! 

    Τρίτον. Θα πρέπει να αναφέρουμε τον στόχο μας με θετικό τρόπο. Το υποσυνείδητο κινείται προς ότι σκεφτόμαστε χωρίς να διακρίνει αν είναι θετικό ή αρνητικό. Ως εκ τούτου γράφουμε αυτό που θέλουμε και όχι αυτό που δεν θέλουμε ή θέλουμε να αποφύγουμε.