Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΣΤΟΧΩΝ (Μέρος 11ο)


Καθώς διαβάζουμε τους στόχους μας, οραματιζόμαστε ότι έχουν ήδη επιτευχθεί.

    Οραματισμός σημαίνει ότι κάνουμε νοητές εικόνες - σκέψεις χωρίς λόγια. Ο εγκέφαλος σκέφτεται με εικόνες. Αν σκεφτούμε ένα βουνό, τότε μάλλον δεν θα δούμε τη λέξη Β-Ο-Υ-Ν-Ο να διατυπώνεται στο μυαλό μας. Αν είμαστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους, τότε θα δούμε μια εικόνα ενός βουνού. Αν μας ζητηθεί να σκεφτούμε το αυτοκίνητό μας, τότε αμέσως στο μυαλό μας θα έρθει η εικόνα του αυτοκινήτου μας.

    Επειδή το μυαλό μας σκέφτεται με εικόνες, προσθέτοντας μια καθαρή, φωτεινή, μέσα από την ψυχή μας εικόνα που θέλουμε να πετύχουμε, θα βοηθήσει να διεισδύσει στο υποσυνείδητο πιο γρήγορα και πιο βαθιά από το απλά να διαβάζαμε τους στόχους μας. Στο Psycho - Cybernetics ο Dr. Maltz έγραψε: "Πειραματικοί και κλινικοί ψυχολόγοι έχουν αποδείξει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι το ανθρώπινο νευρικό σύστημα δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ μιας πραγματικής εμπειρίας και μιας εμπειρίας που έχουμε φανταστεί έντονα και με κάθε λεπτομέρεια".  Έτσι και με τις επιβεβαιώσεις, ο οραματισμός είναι πιο αποτελεσματικός όταν το σώμα μας είναι σε μία χαλαρή κατάσταση, επειδή το υποσυνείδητο είναι πιο εύκολα προσβάσιμο.

    Στο βιβλίο Peak Performance, τεχνικές ψυχικής εκπαίδευσης των σπουδαιότερων αθλητών του κόσμου, ο  Charles Garfield γράφει: "Αναμφίβολα, η πιο δραματική συμβολή στην πρόοδο της ικανότητας να θέτουμε στόχους τα τελευταία χρόνια, ήταν η εισαγωγή του οραματισμού. Κατά τη διάρκεια της νοητής προπόνησης, οι αθλητές δημιουργούν εγκεφαλικά εικόνες με τις ακριβείς  κινήσεις που θέλουν να πετύχουν στο άθλημά τους. Η χρήση αυτής της δεξιότητας, αυξάνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της θέσπισης στόχων, η οποία μέχρι τότε ήταν μια βαρετή διαδικασία εγγραφής σε έναν κατάλογο".

    O Garfield πήγε να μιλήσει για την έναρξη ενός πειράματος που θα διεξαγόταν από επιστήμονες των Σοβιετικών αθλημάτων. Η μελέτη εξέταζε την επίδραση της διανοητικής εκπαίδευσης, περιλαμβάνοντας τον οραματισμό, σε τέσσερις ομάδες παγκόσμιας κλάσης αθλητών, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980 στο Lake Placid. Οι τέσσερις ομάδες των ελίτ αθλητών, χωρίστηκαν ως εξής :

Ομάδα 1 - 100% φυσική κατάρτιση
Ομάδα 2 - 75% φυσική κατάρτιση, 25% ψυχική εκπαίδευση.
Ομάδα 3 - 50% φυσική κατάρτιση, 50% ψυχική εκπαίδευση.
Ομάδα 4 - 25% φυσική κατάρτιση, 75% ψυχική εκπαίδευση.

   Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα 4 με την περισσότερη νοητή εκπαίδευση, είχε δείξει σημαντικά μεγαλύτερη βελτίωση από την ομάδα 3. Ομοίως η ομάδα 3 βελτιώθηκε αρκετά περισσότερο από την ομάδα 2 και η ομάδα 2 έδειξε μεγαλύτερη βελτίωση από την 1.

    Στο Psycho-Cybernetics, ο Dr. Maltz παρουσίασε ένα παρόμοιο πείραμα για την επίδραση της εγκεφαλικής εξάσκησης στη ρίψη ελεύθερων βολών στο μπάσκετ. Δημιουργήθηκαν τρεις ομάδες. Κάθε ομάδα δοκιμάστηκε στις ελεύθερες βολές στην αρχή και στο τέλος του πειράματος. Η πρώτη ομάδα έκανε προπόνηση στις βολές για 20 μέρες. Η δεύτερη ομάδα δεν έκανε καμία εξάσκηση. Η τρίτη διέθετε 20 λεπτά τη μέρα χαλαρώνοντας πλήρως και οραματιζόταν ότι έριχναν ελεύθερες βολές. Όταν αστοχούσαν, νοητά διόρθωναν την κατάσταση αυτή. Τα αποτελέσματα ήταν αξιοσημείωτα : Η πρώτη ομάδα, με 20 λεπτά εξάσκηση τη μέρα βελτιώθηκε στο 24%. Η δεύτερη δεν έδειξε καμία βελτίωση. Η τρίτη ομάδα, η οποία εξασκήθηκε εγκεφαλικά, βελτιώθηκε στο 23%! Η πνευματική εξάσκηση απέδωσε σχεδόν το ίδιο με τη φυσική εξάσκηση!

    Τι σχέση μπορεί να έχει η έρευνα αυτή με την απώλεια λίπους; Τα πάντα! Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το υποσυνείδητο είναι το μέρος του μυαλού που είναι υπεύθυνο για τις αυτόματες συμπεριφορές μας (γνωστές ως συνήθειες). Καθώς οραματιζόμαστε ότι η απώλεια λίπους μας ή ο στόχος που θέσαμε έχει ήδη επιτευχθεί, δίνουμε στο υποσυνείδητο οδηγίες που θα προκαλέσουν την αυτόματη έναρξη ενεργειών, που θα μας οδηγήσουν σε κάτι σύμφωνο με την νοητή μας εικόνα. Θα θέσουμε σε λειτουργία τον αυτόματο πιλότο. Θα χρειαστεί λιγότερος κόπος και μικρότερη δύναμη της θέλησης. Αν βρεθούμε αντιμέτωποι με κάποιο πειρασμό, θα διαπιστώσουμε ότι πλέον δεν είναι πειρασμός. Αν φοβόμασταν το γυμναστήριο, θα αρχίσουμε να το αναζητάμε. Αν η ιδέα της σωστής και υγιεινής διατροφής μας φαινόταν δύσκολη, θα αρχίσουμε να την απολαμβάνουμε. Τα πάντα θα μοιάζουν πιο εύκολα και οι προπονήσεις μας θα γίνουν καλύτερες από ποτέ! Το τελικό αποτέλεσμα της δημιουργίας εγκεφαλικών καταστάσεων θα μας φέρει αποτελέσματα πιο γρήγορα από ποτέ!

       

 



   

 
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου