Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΣΤΟΧΩΝ (Μέρος 10ο)


Θα πρέπει να διαβάζουμε τους στόχους μας με πίστη

    Ο William James, ο "πατέρας" της Αμερικάνικης ψυχολογίας, έγραψε ότι το υποσυνείδητο θα φέρει στην πραγματικότητα οποιαδήποτε εικόνα πραγματοποιήθηκε στο μυαλό μας συνοδευόμενη από πίστη. Ο Napoleon Hill, συγγραφέας του "Σκεφτείτε και γίνετε πλούσιοι" και "Ο νόμος της επιτυχίας" είπε, "όλες οι σκέψεις που αναμιγνύουν συναίσθημα και πίστη, αμέσως αρχίζουν να ισοδυναμούν με το φυσικό περιβάλλον".

    Τι είναι η πίστη; Πίστη είναι μια λέξη που περιγράφει το ακλόνητο πιστεύω. Πίστη είναι να πιστεύεις σε κάτι που δεν μπορείς να δεις. Πίστη είναι να γνωρίζουμε ότι τελικά θα φτάσουμε στους στόχους μας έστω κι αν κοιτάξουμε στον καθρέφτη και δούμε ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει ακόμη. Το αντίθετο της πίστης είναι η αμφιβολία. Ο Σαίξπηρ είπε : "Οι αμφιβολίες μας είναι οι προδότες μας, μας κάνουν να χάνουμε τα θετικά που ίσως κερδίζαμε, καθώς φοβόμαστε να προσπαθήσουμε". Με λίγα λόγια θα πρέπει να εξασκούμαστε στο να πιστεύουμε στον εαυτό μας και στο να διώχνουμε τις αμφιβολίες.

    Πως μπορούμε να καλλιεργήσουμε το χαρακτηριστικό της πίστης; Διαβάζουμε τις επιβεβαιώσεις- τους στόχους μας, που είναι γραμμένοι σε χρόνο ενεστώτα, σαν να έχουν ήδη επιτευχθεί. Κοιτώντας καθημερινά τον καθρέφτη, βλέπουμε τι θέλουμε να γίνουμε και όχι αυτό που είμαστε προς το παρόν. "Πράξε σαν να σκέφτεσαι  ότι εγώ είμαι, και εγώ θα είμαι" λέει ένα αρχαίο ρητό. Αν αυτό φαίνεται σαν να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας, τότε ναι, αυτό ακριβώς κάνουμε! Επαναλαμβάνουμε ένα "ψέμα" αρκετά συχνά και σύντομα θα αρχίσουμε να πιστεύουμε σ΄αυτό και να ενεργούμε σ' αυτό.

    Παραθέτοντας την προσωπική ανάπτυξη του ειδικού Denis Waitley και πάλι, ο οποίος λέει: "Κάθε καπετάνιος γνωρίζει προς ποια κατεύθυνση είναι το επόμενο λιμάνι, ενώ δεν μπορεί να δει στο 99 τοις εκατό του ταξιδιού του τον ακριβή προορισμό, γνωρίζει τι είναι, πού είναι και ότι θα φτάσει σίγουρα αν κάνει καθημερινά κάποια συγκεκριμένα πράγματα με συγκεκριμένους τρόπους". Αυτή είναι η ουσία της πίστης - συνεχίζουμε να ενεργούμε για τον προορισμό μας, έστω και αν δεν τον βλέπουμε ακόμη.

    Θα πρέπει να διαβάζουμε τους στόχους μας με πίστη. Πιστεύουμε ότι θα συμβεί ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή. Αν διαβάζουμε τις επιβεβαιώσεις και την ίδια στιγμή αμφιβάλουμε ότι μπορούμε να τις πετύχουμε, ακυρώνουμε την επιβεβαίωση πριν ακόμη προλάβει να ριζώσει. Έτσι ποτέ δεν θα καταχωρηθεί στο υποσυνείδητό μας.       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου