Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΣΤΟΧΩΝ (Μέρος 4ο)

Καθόρισε ρεαλιστικές προθεσμίες

    "Χάσετε 15 κιλά σε 30 ημέρες". "Θα χάσετε 5 κιλά σε μία εβδομάδα". Όλοι έχουμε δει τέτοιου τύπου διαφημίσεις και σίγουρα είναι  δελεαστικές. Αλλά είναι σίγουρα εφικτές; Μπορούμε να χάσουμε βάρος τόσο γρήγορα; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Γίνεται να χάσουμε 15 κιλά σ' ένα μήνα ή 5 κιλά σε μια εβδομάδα. Ωστόσο αν το κάνουμε, είναι μέγα λάθος καθώς μπερδεύουμε την απώλεια λίπους με την απώλεια βάρους!

    Το σώμα μας αποτελείται από 70% νερό, οπότε είναι εύκολο να χάσουμε βάρος γρήγορα. Οποιαδήποτε δίαιτα μας αφυδατώνει, θα δημιουργήσει γρήγορα δραματική απώλεια βάρους. Αν θέλουμε να χάσουμε 5 κιλά σε ένα Σαββατοκύριακο αρκεί να σταματήσουμε την κατανάλωση νερού. Φυσικά αυτό θα ήταν αρκετά επιπόλαιο και πολύ επικίνδυνο, αλλά αυτό παθαίνουμε όταν χάνουμε γρήγορα βάρος - αφυδατώνουμε τον οργανισμό μας (και το χειρότερο ... έχουμε απώλεια μυών). Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι η απώλεια λίπους και όχι βάρους. Το American College of Sports Medicine, ο μεγαλύτερος οργανισμός αθλημάτων και ιατρικής, προτείνει μισό με ένα κιλό την εβδομάδα. Αυτό μεταφράζεται σε μισό με ένα τοις εκατό περίπου  σωματικού λίπους τη βδομάδα. Για τους ανυπόμονους αυτό μπορεί να μοιάζει με μια βασανιστικά αργή διαδικασία, αλλά η ασφαλέστερη και η πιο έξυπνη προσέγγιση για την απώλεια λίπους είναι η σταδιακή απώλεια.

    Είναι εφικτό να χάσουμε περισσότερο από ένα κιλό τη βδομάδα, αλλά αν το κάνουμε, το περισσότερο από το έξτρα βάρος θα είναι μυς και νερό. Όταν χάνουμε βάρος από υγρά, το παίρνουμε πίσω σύντομα μόλις ενυδατώσουμε τον οργανισμό μας. Όταν χάνουμε άπαχη μυική μάζα ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται και το σώμα μας μπαίνει σε μια "κατάσταση επιβίωσης". Αν αφήσουμε το σώμα μας να φτάσει σε κατάσταση πείνας είναι σίγουρο ότι το βάρος που χάσαμε θα το πάρουμε πίσω, ίσως και περισσότερο. Έτσι μπορούμε να καταλήξουμε με λιγότερη μυική μάζα και το ίδιο, ίσως και περισσότερο ποσοστό λίπους από όταν αρχίσαμε.

    Δεν πρέπει να φοβόμαστε να θέτουμε μεγάλους στόχους., αλλά πάντα θα πρέπει να έχουμε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα. "Δεν υπάρχουν μη ρεαλιστικοί στόχοι αλλά μη ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα". Ας έχουμε υπομονή. Υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί που καθορίζουν την απώλεια λίπους με ασφάλεια.

    



Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΣΤΟΧΩΝ (Μέρος 3ο)



Πρέπει να θέτουμε μεγάλους στόχους

    Πολλές φορές αυταπατόμαστε κάνοντας δηλώσεις του τύπου .... "ποτέ δεν θα μπορέσω να δείχνω έτσι" ή "είμαι αρκετά μεγάλος στην ηλικία". Άλλοι αφομοιώνουν απόψεις ατόμων με χαμηλές προσδοκίες που λένε ... "ας είμαστε ρεαλιστές". Τίποτα σπουδαίο δεν επετεύχθη με το να είμαστε ρεαλιστές. Οι περισσότεροι τρομάζουν θέτοντας στόχους και προσπαθούν μόνο για αυτό που πιστεύουν ότι μπορούν να πάρουν και όχι γι' αυτό που πραγματικά ΘΕΛΟΥΝ.   Μεγάλο λάθος, επειδή οι μικροί - ρεαλιστικοί στόχοι δεν είναι κίνητρο. Οι ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ μας είναι!

    Αν οι στόχοι μας τρομάζουν λίγο είναι οκ! Στην πραγματικότητα αν δεν μας τρομάζουν και δεν μας συναρπάζουν, είναι μικροί.  Η σκέψη για ένα στόχο που ποτέ πριν δεν έχουμε πετύχει πάντα θα μας κάνει να νοιώθουμε λίγο άβολα και φοβισμένοι. Αυτή η δυσφορία κάνει τους περισσότερους να επιστρέφουν στη ζώνη άνεσής τους. Ο φόβος της αποτυχίας και αυτή η δυσφορία μας αποτρέπουν να κατακτάμε αυτό που πραγματικά θέλουμε.

    Καθορίζοντας τους στόχους μας πρέπει να κοιτάμε ψηλά γιατί μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Αν θα μπορούσαμε να έχουμε όποιο σώμα θέλαμε, πως ακριβώς θα θέλαμε να είναι. Πρέπει να το φανταστούμε. Να δημιουργήσουμε εικόνα στο μυαλό μας. Ξεκάθαρη, ζωντανή και δυναμική. Είμαστε προικισμένοι με μια καταπληκτική ικανότητα που λέγεται φαντασία. Χρησιμοποιώντας την, δημιουργούμε μια αρχή αυτοβελτίωσης και συνεχών αλλαγών.

    Σίγουρα υπάρχουν γενετικοί περιορισμοί σε ότι μπορούμε να πετύχουμε σωματικά και αθλητικά, αλλά οι περισσότεροι ούτε πλησιάζουμε το πλήρες δυναμικό μας, απλά επειδή πιστεύουμε ότι δεν είναι εφικτό. Οπότε ούτε καν προσπαθούμε. Πραγματικά, είναι περισσότερο θέμα προθυμίας παρά γενετικής. Δεν πρέπει να ρωτάμε "μπορώ να πιάσω το στόχο αυτό;". Λάθος ερώτηση. Η σωστή είναι "Πως μπορώ να πετύχω το στόχο μου;" και "είμαι διαθέσιμος να πληρώσω το τίμημα για να πετύχω το στόχο μου". Μπορούμε να εκπληρώσουμε σχεδόν τα πάντα αν είμαστε πρόθυμοι να πληρώσουμε το τίμημα!  

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΣΤΟΧΩΝ (Μέρος 2ο)


Θα πρέπει να ορίζουμε μετρήσιμους στόχους.

    Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, αντικειμενικά, να μετράμε την πρόοδό μας. Διαφορετικά ποτέ δεν θα ξέρουμε αν πετύχαμε τους στόχους μας. Πολύ χρήσιμο εργαλείο είναι ο καθρέφτης, επειδή τελικά εκείνο που μετράει είναι να είμαστε ευχαριστημένοι με το πως δείχνουμε. Επειδή όμως, το πως βλέπουμε το σώμα μας είναι και κάπως υποκειμενικό, καλά είναι να βρούμε τρόπους καταμέτρησης των αποτελεσμάτων.

    Η ζυγαριά είναι χρήσιμο εργαλείο, αλλά δεν μας δίνει το 100% των στοιχείων που χρειαζόμαστε. Δεν θα πρέπει να μας ενδιαφέρει πόσο ζυγίζουμε, περισσότερο από το πόσο λίπος έχουμε. Η ιδανική μέθοδος μέτρησης είναι αυτή της σωματικής σύνθεσης. Το ποσοστό σωματικού λίπους μπορεί εύκολα να μετρηθεί με δερματοπτυχόμετρο. Έτσι μπορούμε να μετράμε την πρόοδο μας για να ξέρουμε ακριβώς που βαδίζουμε!

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΣΤΟΧΩΝ (Μέρος 1ο)


Θα πρέπει να θέτουμε συγκεκριμένους στόχους.

    Όταν μας ρωτάνε "ποιος ο στόχος από το πρόγραμμα γυμναστικής και διατροφής σου;" οι περισσότεροι απαντάμε "θέλω λίγη γράμμωση", "θέλω να χάσω βάρος" ή "θέλω να χτίσω μύες". Καλή απάντηση αλλά όχι αρκετά - είναι πολύ γενική. Οι συγκεκριμένοι στόχοι έχουν πολύ πιο ισχυρό αντίκτυπο στο υποσυνείδητό μας από τους γενικούς. Ακόμη χειρότερα, ένας ασαφής στόχος μπορεί να μας μπερδέψει έτσι ώστε να χαθούμε στο δρόμο προς την επίτευξη του.

    Πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι. Πόσα κιλά θέλουμε να χάσουμε ακριβώς; Πότε θέλουμε να ολοκληρωθεί ο στόχος που θέσαμε; Πόσο λίπος επιθυμούμε να χάσουμε; Πόσα κιλά θέλουμε να ζυγίζουμε; Τι νούμερο ρούχα θέλουμε να φοράμε; Ποιο είναι το ιδανικό ποσοστό λίπους που θέλουμε να έχουμε;

    Θέτοντας χρονοδιάγραμμα και γνωρίζοντας τι ακριβώς επιθυμούμε να πετύχουμε στο χρόνο αυτό μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα!

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΥΣΗΣ ΛΙΠΟΥΣ - ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ



Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει 7/1/2014 και θα διαρκέσει 30 ημέρες χωρίς καθόλου ξεκούραση, ακριβώς όπως υποδεικνύει.

Οι ασκήσεις θα γίνονται το πρωί με άδειο στομάχι.

Θα προστεθεί στην υπάρχουσα προπόνηση έτσι ώστε τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας να γίνονται δυο προπονήσεις τη μέρα.

Από διατροφή θα αφαιρεθούν εντελώς το αλεύρι και οι υγρές θερμίδες.

Στόχος είναι η μέγιστη απώλεια λίπους και η ελάχιστη απώλεια μυών. Μετρήσεις δεν έχω κάνει (ζύγιση, λιπομέτρηση). Κριτής για το αποτέλεσμα θα είναι μόνο ο καθρέφτης.

Το πρόγραμμα δεν έχει ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας, ειδικά τις πρώτες μέρες. Το δύσκολο είναι να τηρηθεί με ακρίβεια κάτι που προϋποθέτει καθολική αποχή από ξενύχτι, επαρκή ξεκούραση και καλή διατροφή.

Στην περίοδο των γιορτών έχει γίνει η κατάλληλη εγκεφαλική προετοιμασία έτσι ώστε να ανταπεξέλθω άριστα!

Οι εντυπώσεις σε κάτι περισσότερο από έναν μήνα ....

Το πρόγραμμα εκτελέστηκε με επιτυχία όπως ακριβώς το υποδεικνύει!
 Αποτελέσματα :
Ο κύριος στόχος ήταν να μειωθεί το ποσοστό σωματικού λίπους που είχε συσσωρευτεί από ατασθαλίες των εορτών. Έτσι και έγινε! Ο βαθμός δυσκολίας ήταν αρκετά μικρός. Για το λόγο αυτό μετά από δυο μέρες ξεκούραση ξεκινάμε από την αρχή. Αυτή τη φορά δυο σετ για κάθε άσκηση χωρίς διάλειμμα φυσικά. Τα αποτελέσματα σε άλλον ένα μήνα!

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΞΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΜΑΣ

 
 
 
 
  Ο σωστός προγραμματισμός του υποσυνείδητου μας βοηθάει όσο τίποτα στην επίτευξη των στόχων μας! Ο τρόπος σκέψης μας είναι αυτός που θα καθορίσει αν θα καταγραφούν θετικά ή αρνητικά μηνύματα στο υποσυνείδητο. Μόνοι μας μπορούμε να σαμποτάρουμε την καταγραφή θετικών στοιχείων. Τις περισσότερες φορές χωρίς να το καταλάβουμε κάνουμε αρνητικές δηλώσεις ή ερωτήσεις αυτοκαταστροφικές. 

Παραδείγματα (προς αποφυγή) :
Ότι και να κάνω, δεν μπορώ να χάσω βάρος.
Γιατί δεν μπορώ να χάσω αυτά τα τελευταία 4 κιλά;
Γιατί μου είναι τόσο δύσκολο να χάσω βάρος;
Έχω αργό μεταβολισμό.
Γιατί όλοι μπορούν να χάσουν βάρος εκτός από εμένα; Δεν είναι δίκαιο.
Δεν φταίω εγώ .... δεν έχω καλά γονίδια.
Δεν θέλω να είμαι χοντρός πια.
Δεν θα πετύχει επειδή το φαγητό μου αρέσει πολύ.
Δεν έχω το σθένος να στεγνώσω.
Θα γυμναζόμουν αλλά δεν έχω χρόνο.
Μου είναι αδύνατο να ξυπνήσω νωρίς για να γυμναστώ.
Μισώ να είμαι χοντρός.
Ποτέ δεν θα δω τους κοιλιακούς μου.
Μισώ την αερόβια.
Δεν μπορώ.
Θα προσπαθήσω.

    Ο έλεγχος της σκέψης μας είναι αυτό που θα μας οδηγήσει με ακρίβεια στην επίτευξη των στόχων μας. Το καλύτερο είναι να αντικαταστήσουμε τις αρνητικές δηλώσεις με θετικές, ενθαρρυντικές, που θα φυτευτούν στο υποσυνείδητο.

Παραδείγματα :
Πως μπορώ να χάσω λίπος και να απολαύσω την διαδικασία;
Τι μπορώ να κάνω σήμερα που θα με φέρει πιο κοντά στο στόχο της απώλειας λίπους;
Τι μπορώ να φάω έτσι ώστε το γεύμα αυτό να με βοηθήσει να χάσω λίπος;
Πόσο σπουδαία θα νοιώσω μόλις τελειώσω τη σημερινή μου άσκηση;
Ο μεταβολισμός μου, μέρα με τη μέρα, γίνεται όλο και πιο γρήγορος !
Κάθε μέρα όλο και "στεγνώνω".
Μου αρέσει η εμφάνιση που φτιάχνω!
Είμαι 100% υπεύθυνος για τα αποτελέσματά μου.
Θα κάνω ότι χρειαστεί.
Μ' αρέσει η υγιεινή διατροφή.
Λατρεύω την προπόνηση!
Η πρωινή άσκηση είναι συναρπαστική!
Έχω χρόνο για οτιδήποτε είμαι αποφασισμένος να κάνω.
Μ' αρέσει ο εαυτός μου!
Μπορώ να το κάνω.
Θα το κάνω.


Εικόνα