Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΣΤΟΧΩΝ (Μέρος 4ο)

Καθόρισε ρεαλιστικές προθεσμίες

    "Χάσετε 15 κιλά σε 30 ημέρες". "Θα χάσετε 5 κιλά σε μία εβδομάδα". Όλοι έχουμε δει τέτοιου τύπου διαφημίσεις και σίγουρα είναι  δελεαστικές. Αλλά είναι σίγουρα εφικτές; Μπορούμε να χάσουμε βάρος τόσο γρήγορα; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Γίνεται να χάσουμε 15 κιλά σ' ένα μήνα ή 5 κιλά σε μια εβδομάδα. Ωστόσο αν το κάνουμε, είναι μέγα λάθος καθώς μπερδεύουμε την απώλεια λίπους με την απώλεια βάρους!

    Το σώμα μας αποτελείται από 70% νερό, οπότε είναι εύκολο να χάσουμε βάρος γρήγορα. Οποιαδήποτε δίαιτα μας αφυδατώνει, θα δημιουργήσει γρήγορα δραματική απώλεια βάρους. Αν θέλουμε να χάσουμε 5 κιλά σε ένα Σαββατοκύριακο αρκεί να σταματήσουμε την κατανάλωση νερού. Φυσικά αυτό θα ήταν αρκετά επιπόλαιο και πολύ επικίνδυνο, αλλά αυτό παθαίνουμε όταν χάνουμε γρήγορα βάρος - αφυδατώνουμε τον οργανισμό μας (και το χειρότερο ... έχουμε απώλεια μυών). Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι η απώλεια λίπους και όχι βάρους. Το American College of Sports Medicine, ο μεγαλύτερος οργανισμός αθλημάτων και ιατρικής, προτείνει μισό με ένα κιλό την εβδομάδα. Αυτό μεταφράζεται σε μισό με ένα τοις εκατό περίπου  σωματικού λίπους τη βδομάδα. Για τους ανυπόμονους αυτό μπορεί να μοιάζει με μια βασανιστικά αργή διαδικασία, αλλά η ασφαλέστερη και η πιο έξυπνη προσέγγιση για την απώλεια λίπους είναι η σταδιακή απώλεια.

    Είναι εφικτό να χάσουμε περισσότερο από ένα κιλό τη βδομάδα, αλλά αν το κάνουμε, το περισσότερο από το έξτρα βάρος θα είναι μυς και νερό. Όταν χάνουμε βάρος από υγρά, το παίρνουμε πίσω σύντομα μόλις ενυδατώσουμε τον οργανισμό μας. Όταν χάνουμε άπαχη μυική μάζα ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται και το σώμα μας μπαίνει σε μια "κατάσταση επιβίωσης". Αν αφήσουμε το σώμα μας να φτάσει σε κατάσταση πείνας είναι σίγουρο ότι το βάρος που χάσαμε θα το πάρουμε πίσω, ίσως και περισσότερο. Έτσι μπορούμε να καταλήξουμε με λιγότερη μυική μάζα και το ίδιο, ίσως και περισσότερο ποσοστό λίπους από όταν αρχίσαμε.

    Δεν πρέπει να φοβόμαστε να θέτουμε μεγάλους στόχους., αλλά πάντα θα πρέπει να έχουμε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα. "Δεν υπάρχουν μη ρεαλιστικοί στόχοι αλλά μη ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα". Ας έχουμε υπομονή. Υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί που καθορίζουν την απώλεια λίπους με ασφάλεια.

    



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου