Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΠΛΑΤΟ

 

 Το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι αν για μια εβδομάδα δεν έχουμε πρόοδο και συνεχίσουμε να κάνουμε τα ίδια, θα μείνουμε στάσιμοι. Αν αυτό που κάνουμε δεν δουλεύει, κάνουμε κάτι διαφορετικό.
    Οι αλλαγές μπορεί να είναι στην προπόνηση, στη διατροφή ή και στα δυο. Μια λίστα με αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε είναι η εξής:

1) Να τρώμε λιγότερο.
    Η  μείωση θερμίδων δουλεύει μόνο αν βρισκόμαστε σε μια φάση μέτριας ή υψηλής λήψης θερμίδων, ή αν τρώμε πολύ υποτιμώντας το ποσό των θερμίδων που λαμβάνουμε. Αν οι θερμίδες που λαμβάνουμε είναι ήδη χαμηλές ο επιπλέον περιορισμός μακροπρόθεσμα θα μας βγει σε κακό. Αν πέσουμε κάτω από το ποσό που χρειάζεται ο βασικός μεταβολισμός, θα τον αναγκάσουμε να γίνει πιο αργός. 
    Βέβαια η καλύτερη λύση είναι να αυξήσουμε τη δραστηριότητα. Είναι καλύτερο να καίμε το λίπος παρά να το λιμοκτονούμε! 

2) Σωστός χειρισμός των μακροθρεπτικών συστατικών που συνθέτουν τη διατροφή μας.
    Για τους περισσότερους ανθρώπους η υψηλή λήψη υδατανθράκων (50-55% υδατάνθρακες, 30% πρωτεΐνη, 15-20% λίπος) είναι αποτελεσματική. Ωστόσο μία μείωση στους υδατάνθρακες με μια αντίστοιχη αύξηση στην πρωτεΐνη (ή/και στο λίπος)  μπορεί να μας βοηθήσει ώστε να σπάσουμε το πλατό. Η μείωση των υδατανθράκων και η αύξηση της πρωτεΐνης μας δίνει μεταβολικά και ορμονικά πλεονεκτήματα σε σχέση με μία διατροφή υψηλή σε υδατάνθρακες.

3) Βελτίωση διατροφικών επιλογών.
    Αν και δεν είναι καλό να καταπιέζουμε τον εαυτό μας συνεχώς, θα πρέπει να κάνουμε κάποιες θυσίες για να δούμε αποτελέσματα. Για να δούμε το σώμα μας να αλλάζει πρέπει να βελτιώσουμε τις διατροφικές επιλογές.
    Ο τρόπος για να βελτιώσουμε τη σωματική μας σύνθεση είναι να τρώμε λιγότερες επεξεργασμένες τροφές και περισσότερες ανεπεξέργαστες - ακατέργαστες. Οι διατροφικές μας επιλογές πρέπει να είναι όσο πιο κοντά στην αρχική τους μορφή. Όπως τις δημιουργεί η φύση!

4) Σωστή διαχείριση συχνότητας και ώρας των γευμάτων.
    Μικρά και συχνά γεύματα έχουν καταπληκτική επίδραση στο μεταβολικό μας ρυθμό.Οι άνδρες στοχεύουμε στα 6 γεύματα τη μέρα και οι γυναίκες στα 5. Υπολογίζουμε ότι για την πέψη των γευμάτων πρέπει να μεσολαβήσουν 2 με 3 ώρες.

5) Αύξηση διάρκειας της αερόβιας άσκησης.
    Αν στόχος μας είναι η καύση λίπους 30 λεπτά αερόβιας σε κάθε συνεδρία είναι καλά. Αν όμως δεν βλέπουμε αποτελέσματα μπορούμε σταδιακά να αυξήσουμε το χρόνο φτάνοντας τα 60. Σε περίπτωση που και πάλι δεν δούμε βελτίωση θα πρέπει να αυξήσουμε την ένταση που γυμναζόμαστε. Για τους περισσότερους 45 λεπτά αερόβιας είναι αρκετά.

6) Αύξηση της συχνότητας που κάνουμε αερόβια. 
    Αν ήδη κάνουμε αερόβια 40 - 45 λεπτά και δεν βλέπουμε αποτέλεσμα θα πρέπει να αυξήσουμε τη συχνότητα. Το λιγότερο είναι 3 φορές την εβδομάδα. Μπορούμε να αυξάνουμε σταδιακά μία μέρα τη βδομάδα έτσι ώστε να φτάσουμε 6 ή 7 προπονήσεις την εβδομάδα. Και αν αυτό θεωρηθεί υπερβολικό δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι για να σπάσουμε το πλατό! Μπορούμε να το κάνουμε από 1 έως 12 εβδομάδες μέχρι να "καθαρίσουμε".

7) Αυξάνουμε την ένταση της αερόβιας. 
    Πιέζοντας τον εαυτό μας μπορούμε να κάψουμε περισσότερες θερμίδες στο ίδιο χρονικό διάστημα. Αν δουλεύουμε στο 70% της μέγιστης καρδιακής μας συχνότητας, μπορούμε να φτάσουμε στο 85%. Εκεί πλησιάζουμε το αναερόβιο κατώφλι. Στο σημείο αυτό αν πιέσουμε περισσότερο θα αρχίσουμε να χάνουμε την αναπνοή μας και σταδιακά να μειώνουμε ταχύτητα έτσι ώστε να συμπληρώσουμε την έλλειψη οξυγόνου που δημιουργήσαμε.
    
8) Αλλαγή τύπου αερόβιας. 
    Σε περίπτωση που κάνουμε 45 - 60 λεπτά αερόβιας με τους παλμούς μας σε υψηλά επίπεδα και δεν υπάρχει βελτίωση, 99%  είναι πρόβλημα στη διατροφή. Αν όμως και η διατροφή μας είναι σωστή, υπάρχει ακόμη ελπίδα! Διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης ή HIIT! Εδώ πιέζουμε κάνοντας σύντομες εκρήξεις και ακολουθεί σύντομη ξεκούραση. Οι εκρήξεις μπορεί να είναι από 30 δευτερόλεπτα έως και 2 λεπτά. Η διαλειμματική μας επιτρέπει να δουλέψουμε στα ανώτερα επίπεδα καρδιακών παλμών (85% - 100%), καίγοντας ένα τεράστιο (σχετικά) αριθμό θερμίδων. Στη συνέχεια μειώνουμε το ρυθμό μας έτσι ώστε να επανέλθει η αναπνοή μας. 20 - 25 λεπτά διαλειμματικής είναι αρκετά ώστε να κάψουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό θερμίδων. Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι αυξάνει το μεταβολικό μας ρυθμό έτσι ώστε να καίμε θερμίδες και μετά το τέλος της προπόνησης. Όσο πιο έντονη είναι τόσο πιο ισχυρή μετάκαυση έχει.

9)  Διπλή αερόβια. 
    Αερόβια δύο φορές την ημέρα!! Τη μέθοδο αυτή μπορεί να τη χρησιμοποιήσει κάποιος που θέλει να στεγνώσει γρήγορα ή να σπάσει πλατό και για μικρό χρονικό διάστημα. Τα πλεονεκτήματα της διπλής αερόβιας είναι απίστευτη ώθηση στον μεταβολισμό και τεράστια καύση θερμίδων!


Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

7 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΔΙΑΙΤΕΣ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΩΝ ΘΕΡΜΙΔΩΝ

 
     Οι συνέπειες μιας χαμηλής σε θερμίδες δίαιτας είναι αναπόφευκτες. Οι αντιδράσεις μεταβολικής, ορμονικής και ψυχολογικής φύσεως περιλαμβάνουν : μείωση του μεταβολισμού, απώλεια μυών, αυξημένη δραστηριότητα ενζύμων και ορμονών αποθήκευσης λίπους, μειωμένη απόδοση του θυροειδή, αύξηση της όρεξης, αύξηση των πιθανοτήτων επανάκτησης βάρους και μειωμένα επίπεδα ενέργειας. Πιο αναλυτικά :

1. Οι χαμηλών θερμίδων δίαιτες μειώνουν το μεταβολικό ρυθμό
    Υπάρχει μια αρχή που λέει ότι όταν τρώμε λιγότερο το σώμα μας κάνει μικρότερη καύση. Όταν τρώμε περισσότερο το σώμα μας κάνει μεγαλύτερη! Αυτό γίνεται επειδή  όταν οι θερμίδες που λαμβάνουμε είναι λιγότερες από αυτές που χρειάζεται ο βασικός μεταβολισμός, το σώμα θα τις κρατήσει και θα επιβραδύνει το μεταβολισμό, έτσι ώστε η απώλεια λίπους να είναι δύσκολη.

2. Μας βοηθάνε να χάσουμε μύες.
    Η πιο καταστροφική επίδραση είναι η απώλεια μυικού ιστού. Σε μια τέτοια κατάσταση ενεργοποιείται συναγερμός. Το σώμα μας ψάχνει τρόπους να εξοικονομήσει ενέργεια. Είναι εύκολο να χρησιμοποιήσει του μύες για ενέργεια με μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκογένεση (μετατροπή των μυών σε γλυκόζη). Αυτό περιλαμβάνει σκελετικούς μύες αλλά και οργάνων, ακόμη και αυτού της καρδιάς! Πολλές δίαιτες και ειδικά οι χαμηλές σε υδατάνθρακες, προκαλούν απώλειες σε νερό.

3. Αυτές οι δίαιτες αυξάνουν την δραστηριότητα των ενζύμων αποθήκευσης λίπους, ενώ μειώνουν τη δραστηριότητα των ενζύμων καύσης λίπους.  
    Όταν δεν τρώμε αρκετά το σώμα μας αλλάζει τη χημεία του έτσι ώστε να μπορεί να αποθηκεύσει πιο εύκολα λίπος μελλοντικά.

4. Μειώνουν την παραγωγή ορμόνης του θυρεοειδούς.
     Ο θυρεοειδής αδένας είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για την ρύθμιση του βασικού μεταβολισμού μας (ο ρυθμός με τον οποίο καίμε θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας). Μόλις το σώμα μας καταλάβει σημαντική μείωση στις θερμίδες που λαμβάνει υπάρχει αντίστοιχη μείωση στην παραγωγή της ορμόνης Τ3. Αποτέλεσμα είναι η μείωση του βασικού μεταβολισμού και μείωση του ρυθμού καύσης.

5. Αυξάνουν την πιθανότητα να πάρουμε τα κιλά που χάσαμε.
    Σχεδόν οποιοσδήποτε μπορεί να χάσει βάρος με μια χαμηλή σε θερμίδες δίαιτα. Αλλά μέσα σε μικρό διάστημα το σώμα θα μπει σε διαδικασία εξοικονόμησης ενέργειας. Έτσι χτυπάμε πλατό και είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουμε την απώλεια βάρους έστω και αν οι θερμίδες που λαμβάνουμε είναι ελάχιστες.

6. Οι δίαιτες αυτές αυξάνουν την όρεξη και τις λιγούρες.

7. Μειώνουν την ενέργειά μας και την απόδοση στην εργασία. 

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ

 

 Ας ξεκινήσουμε με τον ορισμό της λέξης "δίαιτα". Δίαιτα λοιπόν είναι ένας προσωρινός περιορισμός των θερμίδων ή των τροφών που λαμβάνουμε. Τα περισσότερα συμβατικά προγράμματα διατροφής απαιτούν εξαιρετικά μεγάλο θερμιδικό έλλειμμα. 800 - 1200 για γυναίκες και 1500 - 1800 για άνδρες, ή και μεγαλύτερο! Κάθε φορά που θα περιορίσουμε τόσο τις θερμίδες που λαμβάνουμε θα χάσουμε βάρος. Έτσι αν το μόνο κριτήριο είναι η απώλεια βάρους, χωρίς να μας ενδιαφέρει από που προέρχεται (αν είναι λίπος ή μύες), ή πόσο καιρό θα κρατήσει, τότε μπορούμε να πούμε πως όλες οι δίαιτες δουλεύουν.

    Με αυτή την προσέγγιση συναντάμε δύο μεγάλα προβλήματα: Πρώτον, η απώλεια βάρους από μία πολύ χαμηλή σε θερμίδες δίαιτα ποτέ δεν διαρκεί. Το 95% αυτών που χάνουν κιλά με κάποια συμβατική δίαιτα δεν μπορούν να τα κρατήσουν για πολύ καιρό. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι το περισσότερο βάρος από μία τέτοια δίαιτα προέρχεται από μυικό ιστό και όχι από λίπος. Εάν ο στόχος μας είναι η μόνιμη απώλεια λίπους χωρίς την απώλεια μυικής μάζας (που αυτός πρέπει να είναι), τότε η αλήθεια είναι ότι οι δίαιτες αυτές δεν κάνουν δουλειά.

    Μια έγκυρη επιστημονική τεκμηρίωση για την αποτυχία αυτού του τύπου δίαιτας είναι η εξής: Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να λιμοκτονήσουν το λίπος με στερητικές δίαιτες. Ωστόσο το ανθρώπινο σώμα έχει μια σειρά από αλάθητους αμυντικούς μηχανισμούς για την προστασία μας από την λιμοκτονία. Από την στιγμή που το σώμα μας αισθάνεται έλλειψη τροφίμων οι μηχανισμοί αυτοί μπαίνουν σε λειτουργία.

    Η λύση είναι μία: Η σωστή διατροφή επιβάλλεται να γίνει τρόπος ζωής. Θα πρέπει να τρώμε "καθαρά" όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μικρές παρασπονδίες είναι μέσα στο πρόγραμμα. Στόχος θα πρέπει να είναι η απώλεια λίπους και σε καμία περίπτωση η απώλεια της πολύτιμης μυικής μάζας.
    

Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΩΝ


ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΩΝ

    Μερικές φορές συναντάμε δυσκολία στο να χτίσουμε μύες ή να χάσουμε λίπος ακόμη κι όταν ακολουθούμε ένα αυστηρό διατροφικό και προπονητικό πρόγραμμα. Η πιο πιθανή αιτία είναι τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα μας και η έλλειψη γνώσης πως να τα μειώσουμε. Τα οιστρογόνα αυξάνονται στο σώμα μας από διάφορους λόγους : έλλειψη ύπνου, πολύ άγχος, κακές διατροφικές συνήθειες.

    Κυρίως τα οιστρογόνα αυξάνονται με την κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε φυσικές ή συνθετικές ουσίες γνωστές ως φυτοοιστρογόνα, xenoestrogens και mycoestrogens. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μια λίστα κορυφαίων τροφίμων που θα μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε αυτές τις ουσίες αλλά και αυτών που δεν πρέπει να καταναλώνουμε.

1. Σταυρανθή λαχανικά
    Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και το κουνουπίδι είναι γνωστά για τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας. Εκτός από το υψηλό περιεχόμενο σε αντιοξειδωτικά, περιέχουν επίσης χημικές ουσίες που είναι γνωστές για την αποτοξίνωση του ήπατος και την ικανότητα να μειώνουν τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα. Η κατανάλωση αυτών των αντί-οιστρογόνων λαχανικών θα μας βοηθήσουν έμμεσα να κάψουμε λίπος.

2. Σταματάμε την κατανάλωση σόγιας και προϊόντων σόγιας.
    Τα φυτοοιστρογόνα είναι ουσίες που φυσικά βρίσκονται σε ορισμένα φυτά και τρόφιμα. Σε γενικές γραμμές έχουν την ιδιότητα να βλάπτουν την υγεία και το σώμα μας. Μερικά φυτοοιστρογόνα εμφανίζονται σε πηγές όπως οι ισοφλαβόνες σόγιας και προωθούν την οιστρογονική δραστηριότητα. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο θα πρέπει να μείνουμε μακριά από τη σόγια και τα προϊόντα της, καθώς και από συμπληρώματα πρωτεΐνης σόγιας.

3. Πράσινο τσάι
    Το πράσινο τσάι έχει σημαντική επίδραση στα οιστρογόνα εξαιτίας ενός συστατικού του, που ονομάζεται   “sex hormone binding globulin” (SHBG)(σφαιρίνη ορμονών φύλου δεσμεύσεως). Η SHBG σιγουρεύει ότι  τα οιστρογόνα δεν μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τους υποδοχείς της.

4. Λιναρόσπορος ή λινέλαιο. 
    Αυτό που κάνει το λιναρόσπορο τόσο ξεχωριστό είναι ότι περιέχει 100 φορές περισσότερες λιγνάνες από οποιοδήποτε άλλο φυτό. Οι λιγνάνες είναι ένας τύπος φυτοοιστρογόνων που δρούν ως πολύ αδύναμα οιστρογόνα και μπορούν να μπλοκάρουν τους υποδοχείς οιστρογόνων από ισχυρότερα οιστρογόνα με παρόμοιο τρόπο με κάποια συνθετικά φάρμακα. Μπορούν επίσης να μπλοκάρουν το ένζυμο της αρωματάσης που είναι υπεύθυνο για τη γυναικομαστία.

5. Φυτικές ίνες
    Οχι μόνο κάνουν καλό στην υγεία μας, οι φυτικές ίνες έχουν ενώσεις ινών που μειώνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα που τρώνε τη συνιστώμενη ποσότητα φυτικών ινών έχουν χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα.

6. Φυτικά συμπληρώματα
    Μερικά βότανα περιέχουν ενώσεις που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στη μείωση των οιστρογόνων στο σώμα μας. Βότανα όπως saw palmetto, maca, red clover, Mexican yam, έχουν συνδεθεί με την αντρική γονιμότητα. Πέρα από την κατανάλωση αυτών των τροφών, θα πρέπει να σταματήσουμε να πίνουμε από πλαστικό. Το σύνολο σχεδόν των πλαστικών που διατίθενται έχουν κάποιο τύπο Xenoestrogen. Μπορεί να είναι δύσκολο στις μέρες μας να αποφύγουμε εντελώς τη χρήση πλαστικών, αλλά ας το περιορίσουμε όσο μπορούμε.

Πηγή : http://www.fitnessandpower.com
     

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΤΟ ΣΧΟΧΟ ΜΑΣ .... ΜΕΤΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;


Κάθε φορά που πετυχαίνουμε ένα στόχο μας κάνουμε τρία πράγματα:

1. Το γιορτάζουμε και/ή ανταμοίβουμε τον εαυτό μας.
    Σπουδαίοι μάνατζερ, σπουδαίοι γονείς, σπουδαίοι εκπαιδευτές, όλοι τους έχουν κάτι κοινό: Γνωρίζουν τον τρόπο να κάνουν το κοινό τους να επαναλαμβάνει τις συνήθειες που επιθυμούν. Το καταφέρνουν με την επιβράβευση. Θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο πράγμα, ενισχύοντας την επιτυχία με την ανταμοιβή του εαυτού μας.  Είχαμε μια σπουδαία εβδομάδα προπόνησης και σωστής διατροφής; Μπορούμε να έχουμε ένα γεύμα για απόλαυση. Να φάμε πίτσα! Να βγούμε για ποτό. Να αγοράσουμε κάτι που πάντα θέλαμε. Χωρίς να νοιώθουμε ενοχές επειδή πραγματικά το αξίζουμε!

2. Κρατάμε μια λίστα με τους στόχους που έχουμε πετύχει. 
    Λένε ότι η επιτυχία φέρνει επιτυχία. Γι' αυτό θα πρέπει να κρατάμε αρχείο των επιτυχιών μας. Θα πετύχουμε πολλούς μικρούς στόχους στο δρόμο για την κατάκτηση του τελικού. Γράφουμε μια λίστα με όλους αυτούς. Έτσι, κάθε φορά που νοιώθουμε τον ενθουσιασμό ή τα κίνητρά μας να εξασθενούν, διαβάζουμε τη λίστα με των στόχων που έχουμε πετύχει. Είναι ένας σίγουρος τρόπος να ανεβάσουμε το ηθικό μας. Ακόμη και μετά από λίγους μήνες, θα καταπλήξουμε τον εαυτό μας με το πόσο μεγάλη έγινε η λίστα, αλλά και πόσο μπορεί να μας υποκινήσει η επισκόπηση των παλιών μας επιτυχιών.

3. Στη συνέχεια θέτουμε νέους στόχους.
    Η θέσπιση στόχων δεν σταματάει ποτέ - είναι μια συνεχής διαδικασία. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ποτέ ένας τελικός στόχος, διότι μόλις τον κατακτήσουμε μετά τι; Αν φτάσει η μέρα που δεν θα έχουμε κανένα απολύτως στόχο, η ζωή μας παύει να έχει νόημα. Επιτυχία είναι ο δρόμος προς τον στόχο και όχι ο ίδιος ο στόχος. 

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΣΤΟΧΩΝ (Μέρος 11ο)


Καθώς διαβάζουμε τους στόχους μας, οραματιζόμαστε ότι έχουν ήδη επιτευχθεί.

    Οραματισμός σημαίνει ότι κάνουμε νοητές εικόνες - σκέψεις χωρίς λόγια. Ο εγκέφαλος σκέφτεται με εικόνες. Αν σκεφτούμε ένα βουνό, τότε μάλλον δεν θα δούμε τη λέξη Β-Ο-Υ-Ν-Ο να διατυπώνεται στο μυαλό μας. Αν είμαστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους, τότε θα δούμε μια εικόνα ενός βουνού. Αν μας ζητηθεί να σκεφτούμε το αυτοκίνητό μας, τότε αμέσως στο μυαλό μας θα έρθει η εικόνα του αυτοκινήτου μας.

    Επειδή το μυαλό μας σκέφτεται με εικόνες, προσθέτοντας μια καθαρή, φωτεινή, μέσα από την ψυχή μας εικόνα που θέλουμε να πετύχουμε, θα βοηθήσει να διεισδύσει στο υποσυνείδητο πιο γρήγορα και πιο βαθιά από το απλά να διαβάζαμε τους στόχους μας. Στο Psycho - Cybernetics ο Dr. Maltz έγραψε: "Πειραματικοί και κλινικοί ψυχολόγοι έχουν αποδείξει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι το ανθρώπινο νευρικό σύστημα δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ μιας πραγματικής εμπειρίας και μιας εμπειρίας που έχουμε φανταστεί έντονα και με κάθε λεπτομέρεια".  Έτσι και με τις επιβεβαιώσεις, ο οραματισμός είναι πιο αποτελεσματικός όταν το σώμα μας είναι σε μία χαλαρή κατάσταση, επειδή το υποσυνείδητο είναι πιο εύκολα προσβάσιμο.

    Στο βιβλίο Peak Performance, τεχνικές ψυχικής εκπαίδευσης των σπουδαιότερων αθλητών του κόσμου, ο  Charles Garfield γράφει: "Αναμφίβολα, η πιο δραματική συμβολή στην πρόοδο της ικανότητας να θέτουμε στόχους τα τελευταία χρόνια, ήταν η εισαγωγή του οραματισμού. Κατά τη διάρκεια της νοητής προπόνησης, οι αθλητές δημιουργούν εγκεφαλικά εικόνες με τις ακριβείς  κινήσεις που θέλουν να πετύχουν στο άθλημά τους. Η χρήση αυτής της δεξιότητας, αυξάνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της θέσπισης στόχων, η οποία μέχρι τότε ήταν μια βαρετή διαδικασία εγγραφής σε έναν κατάλογο".

    O Garfield πήγε να μιλήσει για την έναρξη ενός πειράματος που θα διεξαγόταν από επιστήμονες των Σοβιετικών αθλημάτων. Η μελέτη εξέταζε την επίδραση της διανοητικής εκπαίδευσης, περιλαμβάνοντας τον οραματισμό, σε τέσσερις ομάδες παγκόσμιας κλάσης αθλητών, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980 στο Lake Placid. Οι τέσσερις ομάδες των ελίτ αθλητών, χωρίστηκαν ως εξής :

Ομάδα 1 - 100% φυσική κατάρτιση
Ομάδα 2 - 75% φυσική κατάρτιση, 25% ψυχική εκπαίδευση.
Ομάδα 3 - 50% φυσική κατάρτιση, 50% ψυχική εκπαίδευση.
Ομάδα 4 - 25% φυσική κατάρτιση, 75% ψυχική εκπαίδευση.

   Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα 4 με την περισσότερη νοητή εκπαίδευση, είχε δείξει σημαντικά μεγαλύτερη βελτίωση από την ομάδα 3. Ομοίως η ομάδα 3 βελτιώθηκε αρκετά περισσότερο από την ομάδα 2 και η ομάδα 2 έδειξε μεγαλύτερη βελτίωση από την 1.

    Στο Psycho-Cybernetics, ο Dr. Maltz παρουσίασε ένα παρόμοιο πείραμα για την επίδραση της εγκεφαλικής εξάσκησης στη ρίψη ελεύθερων βολών στο μπάσκετ. Δημιουργήθηκαν τρεις ομάδες. Κάθε ομάδα δοκιμάστηκε στις ελεύθερες βολές στην αρχή και στο τέλος του πειράματος. Η πρώτη ομάδα έκανε προπόνηση στις βολές για 20 μέρες. Η δεύτερη ομάδα δεν έκανε καμία εξάσκηση. Η τρίτη διέθετε 20 λεπτά τη μέρα χαλαρώνοντας πλήρως και οραματιζόταν ότι έριχναν ελεύθερες βολές. Όταν αστοχούσαν, νοητά διόρθωναν την κατάσταση αυτή. Τα αποτελέσματα ήταν αξιοσημείωτα : Η πρώτη ομάδα, με 20 λεπτά εξάσκηση τη μέρα βελτιώθηκε στο 24%. Η δεύτερη δεν έδειξε καμία βελτίωση. Η τρίτη ομάδα, η οποία εξασκήθηκε εγκεφαλικά, βελτιώθηκε στο 23%! Η πνευματική εξάσκηση απέδωσε σχεδόν το ίδιο με τη φυσική εξάσκηση!

    Τι σχέση μπορεί να έχει η έρευνα αυτή με την απώλεια λίπους; Τα πάντα! Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το υποσυνείδητο είναι το μέρος του μυαλού που είναι υπεύθυνο για τις αυτόματες συμπεριφορές μας (γνωστές ως συνήθειες). Καθώς οραματιζόμαστε ότι η απώλεια λίπους μας ή ο στόχος που θέσαμε έχει ήδη επιτευχθεί, δίνουμε στο υποσυνείδητο οδηγίες που θα προκαλέσουν την αυτόματη έναρξη ενεργειών, που θα μας οδηγήσουν σε κάτι σύμφωνο με την νοητή μας εικόνα. Θα θέσουμε σε λειτουργία τον αυτόματο πιλότο. Θα χρειαστεί λιγότερος κόπος και μικρότερη δύναμη της θέλησης. Αν βρεθούμε αντιμέτωποι με κάποιο πειρασμό, θα διαπιστώσουμε ότι πλέον δεν είναι πειρασμός. Αν φοβόμασταν το γυμναστήριο, θα αρχίσουμε να το αναζητάμε. Αν η ιδέα της σωστής και υγιεινής διατροφής μας φαινόταν δύσκολη, θα αρχίσουμε να την απολαμβάνουμε. Τα πάντα θα μοιάζουν πιο εύκολα και οι προπονήσεις μας θα γίνουν καλύτερες από ποτέ! Το τελικό αποτέλεσμα της δημιουργίας εγκεφαλικών καταστάσεων θα μας φέρει αποτελέσματα πιο γρήγορα από ποτέ!

       

 



   

 
    

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΣΤΟΧΩΝ (Μέρος 10ο)


Θα πρέπει να διαβάζουμε τους στόχους μας με πίστη

    Ο William James, ο "πατέρας" της Αμερικάνικης ψυχολογίας, έγραψε ότι το υποσυνείδητο θα φέρει στην πραγματικότητα οποιαδήποτε εικόνα πραγματοποιήθηκε στο μυαλό μας συνοδευόμενη από πίστη. Ο Napoleon Hill, συγγραφέας του "Σκεφτείτε και γίνετε πλούσιοι" και "Ο νόμος της επιτυχίας" είπε, "όλες οι σκέψεις που αναμιγνύουν συναίσθημα και πίστη, αμέσως αρχίζουν να ισοδυναμούν με το φυσικό περιβάλλον".

    Τι είναι η πίστη; Πίστη είναι μια λέξη που περιγράφει το ακλόνητο πιστεύω. Πίστη είναι να πιστεύεις σε κάτι που δεν μπορείς να δεις. Πίστη είναι να γνωρίζουμε ότι τελικά θα φτάσουμε στους στόχους μας έστω κι αν κοιτάξουμε στον καθρέφτη και δούμε ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει ακόμη. Το αντίθετο της πίστης είναι η αμφιβολία. Ο Σαίξπηρ είπε : "Οι αμφιβολίες μας είναι οι προδότες μας, μας κάνουν να χάνουμε τα θετικά που ίσως κερδίζαμε, καθώς φοβόμαστε να προσπαθήσουμε". Με λίγα λόγια θα πρέπει να εξασκούμαστε στο να πιστεύουμε στον εαυτό μας και στο να διώχνουμε τις αμφιβολίες.

    Πως μπορούμε να καλλιεργήσουμε το χαρακτηριστικό της πίστης; Διαβάζουμε τις επιβεβαιώσεις- τους στόχους μας, που είναι γραμμένοι σε χρόνο ενεστώτα, σαν να έχουν ήδη επιτευχθεί. Κοιτώντας καθημερινά τον καθρέφτη, βλέπουμε τι θέλουμε να γίνουμε και όχι αυτό που είμαστε προς το παρόν. "Πράξε σαν να σκέφτεσαι  ότι εγώ είμαι, και εγώ θα είμαι" λέει ένα αρχαίο ρητό. Αν αυτό φαίνεται σαν να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας, τότε ναι, αυτό ακριβώς κάνουμε! Επαναλαμβάνουμε ένα "ψέμα" αρκετά συχνά και σύντομα θα αρχίσουμε να πιστεύουμε σ΄αυτό και να ενεργούμε σ' αυτό.

    Παραθέτοντας την προσωπική ανάπτυξη του ειδικού Denis Waitley και πάλι, ο οποίος λέει: "Κάθε καπετάνιος γνωρίζει προς ποια κατεύθυνση είναι το επόμενο λιμάνι, ενώ δεν μπορεί να δει στο 99 τοις εκατό του ταξιδιού του τον ακριβή προορισμό, γνωρίζει τι είναι, πού είναι και ότι θα φτάσει σίγουρα αν κάνει καθημερινά κάποια συγκεκριμένα πράγματα με συγκεκριμένους τρόπους". Αυτή είναι η ουσία της πίστης - συνεχίζουμε να ενεργούμε για τον προορισμό μας, έστω και αν δεν τον βλέπουμε ακόμη.

    Θα πρέπει να διαβάζουμε τους στόχους μας με πίστη. Πιστεύουμε ότι θα συμβεί ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή. Αν διαβάζουμε τις επιβεβαιώσεις και την ίδια στιγμή αμφιβάλουμε ότι μπορούμε να τις πετύχουμε, ακυρώνουμε την επιβεβαίωση πριν ακόμη προλάβει να ριζώσει. Έτσι ποτέ δεν θα καταχωρηθεί στο υποσυνείδητό μας.       

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΣΤΟΧΩΝ (Μέρος 9ο)


Θα πρέπει να διαβάζουμε τις επιβεβαιώσεις μας (τη λίστα με τους στόχους μας) τουλάχιστον δυο φορές τη μέρα έτσι ώστε να τις έχουμε "εμπρός μας" και "στο μυαλό μας".

    Ψυχολόγοι έχουν αποδείξει ότι η επανάληψη είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για διείσδυση και προγραμματισμό του υποσυνείδητου. Διαφημιστικές εταιρίες δαπανούν εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο στηριζόμενοι στο γεγονός αυτό.   Γιατί οι άνθρωποι προτιμούν Pepsi, Malboro, Crest, Palmolive και άλλα επώνυμα προϊόντα; Επειδή η επανάληψη της διαφήμισης διείσδυσε στο υποσυνείδητο και αυτό μεταφέρεται στην πράξη.

    Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη της επανάληψης για να επηρεάσουμε το δικό μας υποσυνείδητο έτσι ώστε να μας παροτρύνει στη δράση. Μόλις οι επιβεβαιώσεις ή οι στόχοι μας γραφούν, θα πρέπει να διαβάζονται τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα. Μία το πρωί και μία το βράδυ. Αν μπορούμε και πιο συχνά! Αν θέλουμε να ενισχύσουμε το αποτέλεσμα μπορούμε όχι μόνο να διαβάζουμε, αλλά και να γράφουμε τους στόχους μας με το χέρι κάθε μέρα.

    Μόλις θέσουμε τους στόχους μας και τους γράψουμε στο χαρτί, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη της επανάληψης ακόμη πιο αποτελεσματικά, κρατώντας στην κυριολεξία τους στόχους μας "μπροστά μας" όλη μέρα. Βάζουμε τη λίστα με τους στόχους μας σε ένα εμφανές σημείο όπως στο ψυγείο, στον καθρέφτη ή στην ατζέντα μας. Μπορούμε να έχουμε μια κάρτα με τους στόχους των 90 ημερών στη τσέπη μας, στο ταμπλό του αυτοκινήτου ή στην οθόνη του υπολογιστή μας, έτσι ώστε να τους διαβάζουμε σε όλη τη διάρκεια της μέρας.

    Μπορεί να το έχουμε δοκιμάσει και να το απορρίψαμε επειδή δεν δούλεψε. Ας αναρωτηθούμε όμως: Έχουμε προσπαθήσει στο 100%; Κάναμε τη δοκιμασία για τουλάχιστον 21 μέρες συνεχόμενα; Αν όχι τότε έχουμε αρνηθεί στον εαυτό μας την ευκαιρία να πετύχει ο,τι έχει ονειρευτεί. Δεν πρέπει να αφήνουμε την απλότητα της τεχνικής να μας παραπλανά. Ας είμαστε ανοιχτοί χωρίς να το κρίνουμε.

    Οι επιβεβαιώσεις είναι μια πολύ ισχυρή τεχνική αλλά δεν μπορεί να δουλέψει αν απλά τις δοκιμάσουμε μια - δυο φορές. Δεν θα λειτουργήσουν ακόμη και αν τις δουλέψουμε για μερικές μέρες. Δεν θα λειτουργήσουν ακόμη και αν τις λέμε και στη συνέχεια της ακυρώνουμε με κάποια αρνητική σκέψη (π.χ. είναι ανώφελο αυτό που κάνω). Θα λειτουργήσουν μόνο αν τις επαναλαμβάνουμε με πίστη και συναίσθημα έτσι ώστε να αντικαταστήσουν πλήρως τον παλιό αρνητικό εσωτερικό διάλογό μας. Θα πρέπει να γίνουν η νέα "ταινία" που θα τρέχει ξανά και ξανά στο μυαλό μας κάθε μέρα. Όταν φτάσουμε στο σημείο όπου οι επιβεβαιώσεις γίνουν ο νέος τρόπος σκέψης μας, τα αποτελέσματα θα μας εκπλήξουν και ότι φανταζόμαστε για τη ζωή μας θα αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα!




    

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΣΤΟΧΩΝ (Μέρος 8ο)


Γράφουμε μια λίστα με στόχους στη μορφή διαβεβαιώσεων. 

    Το επόμενο βήμα που θα ήταν καλό να κάνουμε είναι να γράψουμε τους στόχους μας σε ένα φύλλο χαρτί με τη μορφή δηλώσεων που ονομάζονται " επιβεβαιώσεις ". Υπάρχουν τρεις κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται όταν γράφουμε τις επιβεβαιώσεις μας:

     Πρώτον, οι δηλώσεις θα πρέπει να είναι προσωπικές. Ένας απ' τους καλύτερους τρόπους για να αρχίσει μια επιβεβαίωση είναι χρησιμοποιώντας το "είμαι" ή το "έχω". Το υποσυνείδητο ανταποκρίνεται μόνο σε εντολές που δίνονται με προσωπικό τρόπο. Ο,τι πούμε μετά το "είμαι" έχει δύναμη. Μία από τις καλύτερες δηλώσεις έρχεται από τον Bob Proctor και λέει: "Είμαι τόσο ευτυχισμένος και ευγνώμων που έχω _________" (συμπληρώνουμε το στόχο μας).

    Δεύτερον. Οι επιβεβαιώσεις μας θα πρέπει να είναι γραμμένες πάντα σε χρόνο ενεστώτα. Για το υποσυνείδητο δεν υπάρχει μέλλον. Το υποσυνείδητο ανταποκρίνεται μόνο σε εντολές που δίνονται σε ενεστώτα. Μπορεί να είναι περίεργο να γράψουμε κάποιο στόχο στον ενεστώτα, αλλά αν τον γράψουμε σε μέλλοντα χρόνο (πχ "Του χρόνου θα" ή "Πάω να"), το υποσυνείδητο θα επιβεβαιώσει ότι πάντα θα μένει στο μέλλον. Πάντα γράφουμε, σκεφτόμαστε και οραματιζόμαστε τον στόχο μας σαν ήδη να τον έχουμε πετύχει! 

    Τρίτον. Θα πρέπει να αναφέρουμε τον στόχο μας με θετικό τρόπο. Το υποσυνείδητο κινείται προς ότι σκεφτόμαστε χωρίς να διακρίνει αν είναι θετικό ή αρνητικό. Ως εκ τούτου γράφουμε αυτό που θέλουμε και όχι αυτό που δεν θέλουμε ή θέλουμε να αποφύγουμε. 

   

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΣΤΟΧΩΝ (Μέρος 7ο)


Βεβαιωνόμαστε ότι οι στόχοι μας δεν είναι αντικρουόμενοι. Δίνουμε όλη μας την προσοχή στον  σημαντικότερο στόχο μας.

    Μία αρχαία κινέζικη παροιμία λέει : "Όποιος κυνηγά δυο λαγούς δεν πιάνει κανένα." Ένα από τα πιο κοινά εμπόδια για την επίτευξη ενός στόχου είναι η θέσπιση δύο στόχων που βρίσκονται σε σύγκρουση. Στην περίπτωση της απώλειας λίπους, οι πιο κοινοί στόχοι που έρχονται σε σύγκρουση είναι να προσπαθούμε να κερδίσουμε μύες και να χάσουμε λίπος ταυτόχρονα. Είναι συνηθισμένο να δούμε μια μεγάλη μείωση στο σωματικό λίπος να συνοδεύεται  από μια ελαφρά αύξηση της άλιπης μάζας. Επίσης μπορούμε να δούμε μια μεγάλη αύξηση της άλιπης μάζας να συνοδεύεται από μια μικρή απώλεια λίπους. Αλλά ένα πράγμα που σχεδόν ποτέ δεν θα συναντήσουμε είναι μεγάλη αύξηση άλιπης μάζας και μεγάλη μείωση σωματικού λίπους ταυτόχρονα. Είναι φυσιολογικά αδύνατο να χάσουμε λίπος και να κερδίσουμε μύες την ίδια χρονική στιγμή ακριβώς. Για να χάσουμε λίπος χρειαζόμαστε θερμιδικό έλλειμμα. Για να κερδίσουμε άλιπη μυική μάζα χρειαζόμαστε θερμιδικό πλεόνασμα. Η μία μέθοδος είναι καταβολική και ή άλλη αναβολική. Οπότε υπάρχουν μεγάλες διαφορές στον τύπο του διατροφικού προγράμματος που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να πετύχουμε κάθε έναν από αυτούς τους αντικρουόμενους στόχους.

    Σε διάστημα μεγαλύτερο από κάποιες εβδομάδες ή και μήνες, είναι δυνατόν να δούμε μια αύξηση της καθαρής μυικής μάζας και μείωση στο σωματικό λίπος. Ωστόσο αυτό είναι αποτέλεσμα της εναλλασσόμενης διατροφής. Σύντομες περιόδους θερμιδικού πλεονάσματος με σύντομες περιόδους θερμιδικού ελλείμματος. (Μέθοδος Ζιγκ - Ζαγκ). Αυτό αποτελεί ένα δύσκολο στόχο καθώς και μια αργή και αναποτελεσματική διαδικασία. Μπορούμε να σαμποτάρουμε τα αποτελέσματά μας αν ορίσουμε την απώλεια λίπους με την αύξηση μυών ταυτόχρονα ως στόχους. Η διαφήμιση συμπληρωμάτων διατροφής και προϊόντων απώλειας βάρους έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου σε πολλούς ανθρώπους κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι απίστευτα κέρδη μυών με μεγάλη απώλεια λίπους είναι εφικτό - δεν είναι! Είναι αρκετά σπάνιο. Όταν κάποιος πετυχαίνει να έχει μεγάλη μυική ανάπτυξη και απώλεια λίπους ταυτόχρονα, συνήθως κερδίζει μύες που έχει χάσει στο παρελθόν, είναι γενετικά προικισμένος ή κάνει χρήση αναβολικών.

    Ο Charles Glass, που μάλλον έχει προπονήσει περισσότερους επαγγελματίες bodybuilders από οποιονδήποτε άλλο, συμβουλεύει, "Ενώ είστε σε δίαιτα και σε φάση καύσης λίπους, δεν υπάρχει πιθανότητα να προσθέσετε μύες. Καύση λίπους και αύξηση μυών δεν πάνε μαζί. Συγκεντρωθείτε εξ ολοκλήρου στη γράμμωση αν είστε σε φάση πριν από κάποιο διαγωνισμό, και εγκαταλείψτε τη σκέψη αύξησης μυών καθώς θα έπρεπε ήδη να το έχετε εξασφαλίσει." Παρά το γεγονός ότι ο Charles  απευθύνετε σε διαγωνιζόμενους bodybuilders, αυτό ισχύει  για τον καθένα: Πρώτα διώχνουμε το λίπος, έπειτα θέτουμε στόχο την αύξηση μάζας ενώ μένουμε στεγνοί.

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΣΤΟΧΩΝ (Μέρος 6ο)



Καθορίζουμε τους συναισθηματικούς λόγους για τους οποίους θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας.

    Ο καθένας μας έχει μέρες που δεν αισθάνεται ότι γυμνάζεται ή τρώει σωστά. Το μυστικό για τέτοιες μέρες δεν είναι απλά να έχουμε στόχους, αλλά να καθορίσουμε τον λόγο που θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας - είναι ο σκοπός πίσω από κάθε στόχο.  Όπως είπε και ο φιλόσοφος Νίτσε : " Αν υπάρχει ένα ισχυρό γιατί μπορείς να καταφέρεις σχεδόν το κάθε πως."

    Καθορίζοντας το λόγο που θέλουμε να επιτευχθεί ένας στόχος, προσθέτουμε συναίσθημα σε αυτό. Όσο περισσότερο αναμιγνύουμε το συναίσθημα, τόσο θα μεγαλώνουν και τα κίνητρα. Σε ένα πρόγραμμα επίτευξης στόχων ο Bob Proctor λέει : " Τη στιγμή που θα εμπλακεί το συναίσθημα με τον στόχο μας, αυτός άμεσα και αυτόματα αρχίζει να παίρνει φυσική μορφή." Αυτό είναι αλήθεια, επειδή το υποσυνείδητο είναι το συναισθηματικό μέρος του μυαλού μας. Η συναισθηματική εμπλοκή με το στόχο μας εισχωρεί βαθύτερα στο υποσυνείδητο και ότι ιδέα κατοχυρωθεί στο υποσυνείδητο, πάντα θα εκφραστεί σε φυσική μορφή (συμπεριφορά).

    Το συναίσθημα είναι "αίσθηση". Όταν σκεφτόμαστε το λόγο που  θέλουμε να πετύχουμε το στόχο μας, έχουμε αίσθηση με συναίσθημα. Πιοί είναι οι λόγοι;  Μερικές φορές έχουμε κάτι να αποδείξουμε. Να είμαστε κομψοί για ένα γάμο ή για διακοπές, για πολλούς ανθρώπους αποτελεί κίνητρο να γυμναστούν.  Ή να είμαστε ελκυστικοί στο αντίθετο φύλλο. Για άλλους κίνητρο αποτελεί ο φόβος των συνεπειών στην υγεία (ο γιατρός τους λέει πως αν δεν χάσουν 25 κιλά στους επόμενους έξι μήνες, θα πεθάνουν από καρδιακή προσβολή).

    Αφού θέσουμε τους στόχους μας όσον αφορά συγκεκριμένο βάρος, ποσοστό λίπους κλπ. συνεχίζουμε ξαναγράφοντας μια λίστα με όσο το δυνατόν ισχυρότερη συναισθηματική φόρτιση. Ειδικότερα θα πρέπει να απαντήσουμε στις εξής δύο ερωτήσεις : (1) Τι είναι σημαντικό για μένα σχετικά με την επίτευξη του στόχου μου; (2) Γιατί είναι σημαντικό;

    Μερικές επιπλέον ερωτήσεις που μπορεί να προσθέσουν συναισθηματική φόρτιση στη λίστα των στόχων μας είναι : Με ποιόν θέλουμε να μοιάσουμε; Ποιός αποτελεί πρότυπο σωματικής διάπλασης; Θέλουμε να μοιάζουμε bodybuilder, αθλητής ή μοντέλο; Θέλουμε να εντυπωσιάσουμε κάποιον; Θέλουμε να αποδείξουμε κάτι; Θέλουμε περισσότερη ενέργεια έτσι ώστε να απολαμβάνουμε περισσότερο κάποια αθλήματα ή δραστηριότητες; Θέλουμε να κερδίσουμε σε κάποιο αγώνα ή διαγωνισμό; Θέλουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση; Θέλουμε να δείχνουμε ωραίοι σε κάποιο συγκεκριμένο τύπο ρούχων; Θέλουμε να δείχνουμε καλά για κάποιο συγκεκριμένο γεγονός (γάμο, διακοπές κλπ.); Θέλουμε να τραβάμε τα βλέμματα στην παραλία; Θέλουμε να προσελκύσουμε κάποιον του αντίθετου φύλλου; Απαντώντας σ΄ αυτές της ερωτήσεις θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε την κινητήρια δύναμη πίσω από τους στόχους μας. 

   

    

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΣΤΟΧΩΝ (Μέρος 5ο)


Θα πρέπει να θέτουμε μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους στόχους. 

    Μόλις αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τι θέλουμε συγκεκριμένα, δεν πρέπει να γράψουμε έναν μόνο στόχο αλλά μια λίστα! Αυτή η λίστα θα πρέπει να περιλαμβάνει μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους στόχους. Υπάρχουν έξι τύποι μακρο - και βραχυπρόθεσμων στόχων που μπορούμε να περιλάβουμε.

1. Απόλυτος μακροπρόθεσμος στόχος
2. Στόχος σε 12 μήνες
3. Τρίμηνοι στόχοι
4. Εβδομαδιαίοι στόχοι (εβδομαδιαίος έλεγχος σωματικής σύνθεσης και ζύγιση)
5. Καθημερινοί στόχοι (συνήθειες και πράγματα που πρέπει να επαναλαμβάνουμε καθημερινά)
6. Ο στόχος να ξεπερνάμε τα προσωπικά μας ρεκόρ

    Για αρχή θέτουμε τον μακροπρόθεσμο στόχο μας. Το τελικό αποτέλεσμα. Τι είδος σώματος θέλουμε τελικά να έχουμε. Ας αφήσουμε τη φαντασία μας να καλπάσει. Ας τολμήσουμε να ονειρευτούμε. Δεν πρέπει να ακούμε οποιονδήποτε λέει "δεν γίνεται". Δεν πρέπει να ανεχόμαστε αρνητικούς ανθρώπους που πάντα προσπαθούν να μας ρίξουν. Αν το θέλουμε πραγματικά και είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε σκληρά γι' αυτό, προχωράμε και θέτουμε το στόχο.

    Έπειτα θέτουμε  έναν ετήσιο στόχο. Ο στόχος αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός αν έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε. Για παράδειγμα αν ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να χάσουμε 50 κιλά,  αυτό είναι έργο τουλάχιστον 12 μηνών. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε ή ακόμη και να προσπαθήσουμε για γίνει πιο γρήγορα.

    Ίσως ο σημαντικότερος στόχος που μπορεί να έχουμε ανά πάσα στιγμή, είναι ο στόχος των τριών μηνών. Οι τρεις μήνες είναι το τέλειο διάστημα για τον βραχυπρόθεσμο στόχο μας, επειδή πολλά μπορούν να γίνουν μέσα σε τρεις μήνες. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να μεταμορφώσουν ολοκληρωτικά το σώμα τους σε 90 ημέρες. Ένας λογικός και ρεαλιστικός στόχος 90 ημερών θα ήταν  να χάσουμε έως και 6% σωματικού λίπους και 6 έως 12 κιλά. Ο τρίμηνος στόχος είναι τόσο σημαντικός γιατί οι μακροπρόθεσμοι στόχοι δεν έχουν την πίεση χρόνου. Ένας ετήσιος στόχος είναι τόσο απόμακρος, που ίσως διαπιστώσουμε ότι χρονοτριβούμε χωρίς να μας ενδιαφέρει και τόσο η λήξη της προθεσμίας.

    Στην ψυχολογία υπάρχει ένας νόμος που λέγεται "ο νόμος του Πάρκινσον". Ο νόμος αυτός λέει : Κάθε δουλειά παίρνει όλο το χρόνο που έχουμε εκτιμήσει ότι θα χρειαστεί για να γίνει. Ή διαφορετικά, η κάθε δουλειά επεκτείνεται για να γεμίσει όσο χρόνο της δίνουμε για να ολοκληρωθεί. Οι προθεσμία είναι κίνητρο! Χωρίς την πίεση του χρόνου μπορούμε εύκολα να χάσουμε προπονήσεις και να χαλάσουμε τη διατροφή μας. Το μυαλό μας συνεχώς θα λέει : "Έχεις αρκετό χρόνο, και να χάσεις και μια προπόνηση, δεν πειράζει". Με ένα χρονικό περιθώριο μπροστά μας, θα ξέρουμε πως κάθε προπόνηση, κάθε γεύμα μετράει.

    Επίσης χρειάζεται να έχουμε εβδομαδιαίους στόχους που μας δείχνουν αν είμαστε σε καλό δρόμο. Οι εβδομαδιαίοι στόχοι μας παρέχουν άμεση πληροφόρηση για το αν κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Κάθε βδομάδα πρέπει να ζυγιζόμαστε και να να εξετάζουμε την σωματική μας σύνθεση μετρώντας τις δερματοπτυχές. Αν βλέπουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε, απλά συνεχίζουμε να κάνουμε ότι κάναμε. Αν δεν βλέπουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, θα πρέπει άμεσα να προσαρμόσουμε την προπόνηση ή τη διατροφή έτσι ώστε να επιστρέψουμε στη σωστή πορεία. 

    Για να φτάσουμε τον εβδομαδιαίο, τρίμηνο ή ετήσιο στόχο μας, θα πρέπει να αναπτύξουμε καλές καθημερινές συνήθειες. Για να αναπτύξουμε τις συνήθειες αυτές, θέτουμε καθημερινούς στόχους και τους δουλεύουμε κατ' επανάληψη έτσι ώστε να γίνουν συνήθεια όπως βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Ενενήντα εννιά τοις εκατό των καθημερινών μας δράσεων είναι συνήθειες. Ας γράψουμε μια λίστα με καθημερινούς στόχους, πράγματα που πρέπει να κάνουμε και καλές συνήθειες που πρέπει να αποκτήσουμε για να εξυπηρετήσουν τον σκοπό μας. Για παράδειγμα ... να τρώμε μικρά και συχνά γεύματα, να μειώσουμε τη ζάχαρη, να ξυπνάμε νωρίς για να προετοιμάζουμε τα γεύματα μας κλπ. Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι είναι σημαντικοί, αλλά μπορούν μα μας τρομάξουν και να μας αποθαρρύνουν αν δεν έχουμε παράλληλα μικρούς καθημερινούς στόχους. Αν κοιτάμε μόνο την τελική εικόνα, αυτό μπορεί να μας αποπροσανατολίσει από το πόσο μακρυά πρέπει να φτάσουμε.

    Υπάρχει ένα παλιό ρητό που λέει : "Για να φας έναν ελέφαντα υπάρχει μόνο ένας τρόπος ... μία δαγκωνιά τη φορά". Όταν οι μεγαλύτεροι στόχοι μας τεμαχίζονται σε μικρότερα κομμάτια και εστιάζουμε σε έναν κάθε φορά, είναι δύσκολο να μας καταβάλλει. Κάθε βήμα που κάνουμε, κάθε στόχος που πετυχαίνουμε,ανεξάρτητα από το πόσο μικρός είναι, θα μας δώσει μια αίσθηση ολοκλήρωσης και θα κρατήσει το ενδιαφέρον μας ζωντανό. Θα μας δώσει ορμή και φόρα για να συνεχίσουμε.

    Την επόμενη φορά που θα νοιώσουμε λαχτάρα, που θα μπούμε σε πειρασμό ή που δεν θα έχουμε κουράγιο, κίνητρο ή θα σκεφτούμε να χάσουμε μια προπόνηση, θα πρέπει να εστιάσουμε στους καθημερινούς μας στόχους και όχι στην τεράστια δουλειά που έχουμε να κάνουμε. Θα πρέπει να πούμε στον εαυτό μας : "Το μόνο που έχω είναι το σήμερα. Ότι έχω είναι αυτή η στιγμή, αυτή η προπόνηση, αυτό το γεύμα, τα επόμενα 30 λεπτά, η επόμενη ώρα. Αν τελικά κάνω αυτό που πρέπει να κάνω, τότε ξέρω ότι τελικά ο στόχος που έχω θέσει θα πραγματοποιηθεί." Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην εργασία που έχουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή. Οι Ιάπωνες δάσκαλοι Ζεν μας θυμίζουν : "Να είσαι εδώ,τώρα." Το σημείο της δύναμης είναι πάντα στην παρούσα στιγμή. 

    Ο τελικός στόχος που πρέπει να θέσουμε δεν είναι τόσο στόχος, όσο νοοτροπία. Αν καταλήξουμε στη συνήθεια να συγκρίνουμε διαρκώς τον εαυτό μας με τους άλλους, θα εξασφαλίσουμε το να είμαστε μονίμως στεναχωρημένοι και ανικανοποίητοι, ανεξάρτητα με το πόσα έχουμε πετύχει. Αυτό ονομάζεται ο νόμος της αντίθεσης. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι δυνατότεροι, πιο γραμμωμένοι, πιο γρήγοροι, με μεγαλύτερο ταλέντο στα αθλήματα, και πιο γενετικά προικισμένοι από εμάς. Γι' αυτό θα πρέπει να συγκρίνουμε τον εαυτό μας μόνο με τον εαυτό μας και όχι με άλλους. 

    Θέτουμε στόχους για να γίνουμε καλύτεροι απ' ότι ήμασταν, όχι καλύτεροι από κάποιον άλλο. Θα πρέπει συνεχώς να προκαλούμε τον εαυτό μας. Βάζουμε στόχους για να σπάσουμε τα προηγούμενα προσωπικά ρεκόρ. Η σωματική άσκηση μπορεί να γίνει διασκεδαστική και συναρπαστική όταν δουλεύουμε για να βελτιώσουμε τον εαυτό μας. Το κάνουμε σαν αστείο - σαν διαγωνισμό. Προσπαθούμε για ακόμη μια επανάληψη, να προσθέσουμε λίγα περισσότερα κιλά, να αντέξουμε 5 λεπτά ακόμη, να ανεβούμε επίπεδο σε ότι κάνουμε. Μπορούμε να στοχεύσουμε στο χαμηλότερο ποσοστό λίπους που είχαμε ποτέ. Δουλεύουμε για συνεχή βελτίωση χωρίς όρια. Ας κάνουμε τη διαδικασία αυτή ένα διασκεδαστικό παιχνίδι!  

    

     

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΣΤΟΧΩΝ (Μέρος 4ο)

Καθόρισε ρεαλιστικές προθεσμίες

    "Χάσετε 15 κιλά σε 30 ημέρες". "Θα χάσετε 5 κιλά σε μία εβδομάδα". Όλοι έχουμε δει τέτοιου τύπου διαφημίσεις και σίγουρα είναι  δελεαστικές. Αλλά είναι σίγουρα εφικτές; Μπορούμε να χάσουμε βάρος τόσο γρήγορα; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Γίνεται να χάσουμε 15 κιλά σ' ένα μήνα ή 5 κιλά σε μια εβδομάδα. Ωστόσο αν το κάνουμε, είναι μέγα λάθος καθώς μπερδεύουμε την απώλεια λίπους με την απώλεια βάρους!

    Το σώμα μας αποτελείται από 70% νερό, οπότε είναι εύκολο να χάσουμε βάρος γρήγορα. Οποιαδήποτε δίαιτα μας αφυδατώνει, θα δημιουργήσει γρήγορα δραματική απώλεια βάρους. Αν θέλουμε να χάσουμε 5 κιλά σε ένα Σαββατοκύριακο αρκεί να σταματήσουμε την κατανάλωση νερού. Φυσικά αυτό θα ήταν αρκετά επιπόλαιο και πολύ επικίνδυνο, αλλά αυτό παθαίνουμε όταν χάνουμε γρήγορα βάρος - αφυδατώνουμε τον οργανισμό μας (και το χειρότερο ... έχουμε απώλεια μυών). Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι η απώλεια λίπους και όχι βάρους. Το American College of Sports Medicine, ο μεγαλύτερος οργανισμός αθλημάτων και ιατρικής, προτείνει μισό με ένα κιλό την εβδομάδα. Αυτό μεταφράζεται σε μισό με ένα τοις εκατό περίπου  σωματικού λίπους τη βδομάδα. Για τους ανυπόμονους αυτό μπορεί να μοιάζει με μια βασανιστικά αργή διαδικασία, αλλά η ασφαλέστερη και η πιο έξυπνη προσέγγιση για την απώλεια λίπους είναι η σταδιακή απώλεια.

    Είναι εφικτό να χάσουμε περισσότερο από ένα κιλό τη βδομάδα, αλλά αν το κάνουμε, το περισσότερο από το έξτρα βάρος θα είναι μυς και νερό. Όταν χάνουμε βάρος από υγρά, το παίρνουμε πίσω σύντομα μόλις ενυδατώσουμε τον οργανισμό μας. Όταν χάνουμε άπαχη μυική μάζα ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται και το σώμα μας μπαίνει σε μια "κατάσταση επιβίωσης". Αν αφήσουμε το σώμα μας να φτάσει σε κατάσταση πείνας είναι σίγουρο ότι το βάρος που χάσαμε θα το πάρουμε πίσω, ίσως και περισσότερο. Έτσι μπορούμε να καταλήξουμε με λιγότερη μυική μάζα και το ίδιο, ίσως και περισσότερο ποσοστό λίπους από όταν αρχίσαμε.

    Δεν πρέπει να φοβόμαστε να θέτουμε μεγάλους στόχους., αλλά πάντα θα πρέπει να έχουμε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα. "Δεν υπάρχουν μη ρεαλιστικοί στόχοι αλλά μη ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα". Ας έχουμε υπομονή. Υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί που καθορίζουν την απώλεια λίπους με ασφάλεια.

    



Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΣΤΟΧΩΝ (Μέρος 3ο)



Πρέπει να θέτουμε μεγάλους στόχους

    Πολλές φορές αυταπατόμαστε κάνοντας δηλώσεις του τύπου .... "ποτέ δεν θα μπορέσω να δείχνω έτσι" ή "είμαι αρκετά μεγάλος στην ηλικία". Άλλοι αφομοιώνουν απόψεις ατόμων με χαμηλές προσδοκίες που λένε ... "ας είμαστε ρεαλιστές". Τίποτα σπουδαίο δεν επετεύχθη με το να είμαστε ρεαλιστές. Οι περισσότεροι τρομάζουν θέτοντας στόχους και προσπαθούν μόνο για αυτό που πιστεύουν ότι μπορούν να πάρουν και όχι γι' αυτό που πραγματικά ΘΕΛΟΥΝ.   Μεγάλο λάθος, επειδή οι μικροί - ρεαλιστικοί στόχοι δεν είναι κίνητρο. Οι ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ μας είναι!

    Αν οι στόχοι μας τρομάζουν λίγο είναι οκ! Στην πραγματικότητα αν δεν μας τρομάζουν και δεν μας συναρπάζουν, είναι μικροί.  Η σκέψη για ένα στόχο που ποτέ πριν δεν έχουμε πετύχει πάντα θα μας κάνει να νοιώθουμε λίγο άβολα και φοβισμένοι. Αυτή η δυσφορία κάνει τους περισσότερους να επιστρέφουν στη ζώνη άνεσής τους. Ο φόβος της αποτυχίας και αυτή η δυσφορία μας αποτρέπουν να κατακτάμε αυτό που πραγματικά θέλουμε.

    Καθορίζοντας τους στόχους μας πρέπει να κοιτάμε ψηλά γιατί μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Αν θα μπορούσαμε να έχουμε όποιο σώμα θέλαμε, πως ακριβώς θα θέλαμε να είναι. Πρέπει να το φανταστούμε. Να δημιουργήσουμε εικόνα στο μυαλό μας. Ξεκάθαρη, ζωντανή και δυναμική. Είμαστε προικισμένοι με μια καταπληκτική ικανότητα που λέγεται φαντασία. Χρησιμοποιώντας την, δημιουργούμε μια αρχή αυτοβελτίωσης και συνεχών αλλαγών.

    Σίγουρα υπάρχουν γενετικοί περιορισμοί σε ότι μπορούμε να πετύχουμε σωματικά και αθλητικά, αλλά οι περισσότεροι ούτε πλησιάζουμε το πλήρες δυναμικό μας, απλά επειδή πιστεύουμε ότι δεν είναι εφικτό. Οπότε ούτε καν προσπαθούμε. Πραγματικά, είναι περισσότερο θέμα προθυμίας παρά γενετικής. Δεν πρέπει να ρωτάμε "μπορώ να πιάσω το στόχο αυτό;". Λάθος ερώτηση. Η σωστή είναι "Πως μπορώ να πετύχω το στόχο μου;" και "είμαι διαθέσιμος να πληρώσω το τίμημα για να πετύχω το στόχο μου". Μπορούμε να εκπληρώσουμε σχεδόν τα πάντα αν είμαστε πρόθυμοι να πληρώσουμε το τίμημα!  

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΣΤΟΧΩΝ (Μέρος 2ο)


Θα πρέπει να ορίζουμε μετρήσιμους στόχους.

    Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, αντικειμενικά, να μετράμε την πρόοδό μας. Διαφορετικά ποτέ δεν θα ξέρουμε αν πετύχαμε τους στόχους μας. Πολύ χρήσιμο εργαλείο είναι ο καθρέφτης, επειδή τελικά εκείνο που μετράει είναι να είμαστε ευχαριστημένοι με το πως δείχνουμε. Επειδή όμως, το πως βλέπουμε το σώμα μας είναι και κάπως υποκειμενικό, καλά είναι να βρούμε τρόπους καταμέτρησης των αποτελεσμάτων.

    Η ζυγαριά είναι χρήσιμο εργαλείο, αλλά δεν μας δίνει το 100% των στοιχείων που χρειαζόμαστε. Δεν θα πρέπει να μας ενδιαφέρει πόσο ζυγίζουμε, περισσότερο από το πόσο λίπος έχουμε. Η ιδανική μέθοδος μέτρησης είναι αυτή της σωματικής σύνθεσης. Το ποσοστό σωματικού λίπους μπορεί εύκολα να μετρηθεί με δερματοπτυχόμετρο. Έτσι μπορούμε να μετράμε την πρόοδο μας για να ξέρουμε ακριβώς που βαδίζουμε!

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΣΤΟΧΩΝ (Μέρος 1ο)


Θα πρέπει να θέτουμε συγκεκριμένους στόχους.

    Όταν μας ρωτάνε "ποιος ο στόχος από το πρόγραμμα γυμναστικής και διατροφής σου;" οι περισσότεροι απαντάμε "θέλω λίγη γράμμωση", "θέλω να χάσω βάρος" ή "θέλω να χτίσω μύες". Καλή απάντηση αλλά όχι αρκετά - είναι πολύ γενική. Οι συγκεκριμένοι στόχοι έχουν πολύ πιο ισχυρό αντίκτυπο στο υποσυνείδητό μας από τους γενικούς. Ακόμη χειρότερα, ένας ασαφής στόχος μπορεί να μας μπερδέψει έτσι ώστε να χαθούμε στο δρόμο προς την επίτευξη του.

    Πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι. Πόσα κιλά θέλουμε να χάσουμε ακριβώς; Πότε θέλουμε να ολοκληρωθεί ο στόχος που θέσαμε; Πόσο λίπος επιθυμούμε να χάσουμε; Πόσα κιλά θέλουμε να ζυγίζουμε; Τι νούμερο ρούχα θέλουμε να φοράμε; Ποιο είναι το ιδανικό ποσοστό λίπους που θέλουμε να έχουμε;

    Θέτοντας χρονοδιάγραμμα και γνωρίζοντας τι ακριβώς επιθυμούμε να πετύχουμε στο χρόνο αυτό μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα!

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΥΣΗΣ ΛΙΠΟΥΣ - ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ



Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει 7/1/2014 και θα διαρκέσει 30 ημέρες χωρίς καθόλου ξεκούραση, ακριβώς όπως υποδεικνύει.

Οι ασκήσεις θα γίνονται το πρωί με άδειο στομάχι.

Θα προστεθεί στην υπάρχουσα προπόνηση έτσι ώστε τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας να γίνονται δυο προπονήσεις τη μέρα.

Από διατροφή θα αφαιρεθούν εντελώς το αλεύρι και οι υγρές θερμίδες.

Στόχος είναι η μέγιστη απώλεια λίπους και η ελάχιστη απώλεια μυών. Μετρήσεις δεν έχω κάνει (ζύγιση, λιπομέτρηση). Κριτής για το αποτέλεσμα θα είναι μόνο ο καθρέφτης.

Το πρόγραμμα δεν έχει ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας, ειδικά τις πρώτες μέρες. Το δύσκολο είναι να τηρηθεί με ακρίβεια κάτι που προϋποθέτει καθολική αποχή από ξενύχτι, επαρκή ξεκούραση και καλή διατροφή.

Στην περίοδο των γιορτών έχει γίνει η κατάλληλη εγκεφαλική προετοιμασία έτσι ώστε να ανταπεξέλθω άριστα!

Οι εντυπώσεις σε κάτι περισσότερο από έναν μήνα ....

Το πρόγραμμα εκτελέστηκε με επιτυχία όπως ακριβώς το υποδεικνύει!
 Αποτελέσματα :
Ο κύριος στόχος ήταν να μειωθεί το ποσοστό σωματικού λίπους που είχε συσσωρευτεί από ατασθαλίες των εορτών. Έτσι και έγινε! Ο βαθμός δυσκολίας ήταν αρκετά μικρός. Για το λόγο αυτό μετά από δυο μέρες ξεκούραση ξεκινάμε από την αρχή. Αυτή τη φορά δυο σετ για κάθε άσκηση χωρίς διάλειμμα φυσικά. Τα αποτελέσματα σε άλλον ένα μήνα!

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΞΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΜΑΣ

 
 
 
 
  Ο σωστός προγραμματισμός του υποσυνείδητου μας βοηθάει όσο τίποτα στην επίτευξη των στόχων μας! Ο τρόπος σκέψης μας είναι αυτός που θα καθορίσει αν θα καταγραφούν θετικά ή αρνητικά μηνύματα στο υποσυνείδητο. Μόνοι μας μπορούμε να σαμποτάρουμε την καταγραφή θετικών στοιχείων. Τις περισσότερες φορές χωρίς να το καταλάβουμε κάνουμε αρνητικές δηλώσεις ή ερωτήσεις αυτοκαταστροφικές. 

Παραδείγματα (προς αποφυγή) :
Ότι και να κάνω, δεν μπορώ να χάσω βάρος.
Γιατί δεν μπορώ να χάσω αυτά τα τελευταία 4 κιλά;
Γιατί μου είναι τόσο δύσκολο να χάσω βάρος;
Έχω αργό μεταβολισμό.
Γιατί όλοι μπορούν να χάσουν βάρος εκτός από εμένα; Δεν είναι δίκαιο.
Δεν φταίω εγώ .... δεν έχω καλά γονίδια.
Δεν θέλω να είμαι χοντρός πια.
Δεν θα πετύχει επειδή το φαγητό μου αρέσει πολύ.
Δεν έχω το σθένος να στεγνώσω.
Θα γυμναζόμουν αλλά δεν έχω χρόνο.
Μου είναι αδύνατο να ξυπνήσω νωρίς για να γυμναστώ.
Μισώ να είμαι χοντρός.
Ποτέ δεν θα δω τους κοιλιακούς μου.
Μισώ την αερόβια.
Δεν μπορώ.
Θα προσπαθήσω.

    Ο έλεγχος της σκέψης μας είναι αυτό που θα μας οδηγήσει με ακρίβεια στην επίτευξη των στόχων μας. Το καλύτερο είναι να αντικαταστήσουμε τις αρνητικές δηλώσεις με θετικές, ενθαρρυντικές, που θα φυτευτούν στο υποσυνείδητο.

Παραδείγματα :
Πως μπορώ να χάσω λίπος και να απολαύσω την διαδικασία;
Τι μπορώ να κάνω σήμερα που θα με φέρει πιο κοντά στο στόχο της απώλειας λίπους;
Τι μπορώ να φάω έτσι ώστε το γεύμα αυτό να με βοηθήσει να χάσω λίπος;
Πόσο σπουδαία θα νοιώσω μόλις τελειώσω τη σημερινή μου άσκηση;
Ο μεταβολισμός μου, μέρα με τη μέρα, γίνεται όλο και πιο γρήγορος !
Κάθε μέρα όλο και "στεγνώνω".
Μου αρέσει η εμφάνιση που φτιάχνω!
Είμαι 100% υπεύθυνος για τα αποτελέσματά μου.
Θα κάνω ότι χρειαστεί.
Μ' αρέσει η υγιεινή διατροφή.
Λατρεύω την προπόνηση!
Η πρωινή άσκηση είναι συναρπαστική!
Έχω χρόνο για οτιδήποτε είμαι αποφασισμένος να κάνω.
Μ' αρέσει ο εαυτός μου!
Μπορώ να το κάνω.
Θα το κάνω.


Εικόνα